MedWatch

3D-printere åbner nye muligheder for life science-industrien

I de senere år er teknologien til at printe i 3D blevet mere og mere avanceret. Magasinet DeZeen har kigget nærmere på, hvordan og hvornår teknologien kan forventes at tages i brug inden for lægemiddel- og sundhedsindustrien.

Foto: Colourbox

Forestil dig at printe en menneskelig lever – eller en nyre. På et tidspunkt bliver det muligt, og med en enorm global mangel på organer til transplantationer bruger sundhedsindustrien mange ressourcer på at udvikle teknologier, som vil gøre det muligt.

”I USA dør der 18 mennesker hver dag, mens de venter på en transplantation,” siger Michael Renard fra amerikanske Organovo, som er en af de førende virksomheder inden for såkaldt tissue engineering, til magasinet DeZeen.

Der er store forhåbninger til potentialet for at printe menneskeligt væv. Dr. Anthony Atala, som er direktør for Wake Forest Institute of Regenerative Medicine, modtog stående klapsalver ved en konference i 2011, hvor man formåede at printe en prototype af en menneskelig lever direkte på scenen vha. levende celler. Og selvom håbet om en fuldt funktionel nyre til transplantation ligger mange år ude i fremtiden, så var Atalas primitive organ i stand til at producere en urin-lignende væske.

Lag på lag

Ligesom andre slags 3D-printning printes væv lag for lag. Først skaber printeren et lag af celler, derefter lægges et lag af hydrogel ovenpå, som fungerer som en slags strukturmateriale, og denne proces gentages så, skriver magasinet.. Cellerne smelter sammen, og hydrogelen fjernes, så man står tilbage med materiale lavet udelukkende af menneskelige celler.

Mange muligheder

Men 3D-teknologien kan også bruges på en lang række andre områder inden for life science-industrien, skriver magasinet.

Forskere mener, at man snart vil være i stand til at bruge stykker af printet væv til at teste lægemidler, inden man påbegynder omkostningstunge studier med mennesker.

Og teknologien kan også bruges til at printe kropsdele, og f.eks. genopbygge et øre, eller bruges indenf or robot- og proteseudviklingen.

Og endelig kan 3D-printning bruges til at printe eksakte kopier af ufødte fostrer, så man kan lettere kan se eventuelle fødselsdefekter eller et blindt forældre par kan ’se’ deres lille ny inden fødslen.

Læs hele artiklen fra DeZeen Magazine her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier