Grækenland midt i alvorlig medicinkrise
Ifølge et græsk lægemiddelsagentur er der mangel på mere end 200 forskellige lægemidler i landet, og samtidig beskylder regeringen flere multinationale medicinalselskaber for at have skåret i leverancerne til landet. Det fremgår af en artikel i den britiske avis The Guardian.
Avisen har talt med en repræsentant for apotekernes brancheforening i Grækenland, som melder om timelange køer og kaotiske scener ved flere af landets apoteker, hvor græske borgere ikke har mulighed for at få udleveret den medicin, de har brug for og recept på.
Den græske regering har udarbejdet en liste på mere end 50 medicinalvirksomheden, som man beskylder for at bremse eller planlægge at bremse leverancer af medicin til landet. De lave medicinpriser i Grækenland, samt ubetalte regninger til regeringen skulle efter sigende ligge til grund for de manglende leverancer.
Frygt for videresalg og lav profit
”Virksomhederne stopper leverancerne, fordi Grækenland ikke er rentabelt for dem, og de er bange for, at deres produkter vil blive eksporteret og solgt videre til andre rigere lande gennem parallelhandel, da Grækenland har de laveste medicinpriser i Europa,” forklarer professor Yannis Tountas, som står i spidsen for den græske Nationale Organisation for Medicin, over for avisen.
Blandt navnene på regeringens liste er virksomheder som Pfizer, Roche, Sanofi, GlaxoSmithKline og AstraZeneca. Pfizer, Roche og Sanofi indrømmer, at nogle få produkter bliver tilbageholdt, mens GSK og AstraZeneca afviser alle anklager.
Og som om det ikke var nok, besluttede Røde Kors i Schweiz i tirsdags at skære i leverancerne af donorblod til Grækenland, pga. ubetalte regninger, skriver The Guardian.
Novo overvejer at trække insulin fra kriselande
Sundhedsudgifterne dykker i Europa