MedWatch

Retssag om antipsykose-medicin begynder i den amerikanske stat Arkansas

Et datterselskab af amerikanske Johnson & Johnson beskyldes for at lyve om bivirkninger og uetisk markedsføring og kan tvinges til at betale 2,5 milliarder i erstatning.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

En advokat for staten Arkansas fortalte tirsdag medlemmerne af juryen, at et af medicinalvirksomheden Johnson & Johnsons datterselskaber markedsførte et antipsykose lægemiddel på en uetisk måde, og samtidig i årevis løj overfor læger om risikoen for bivirkninger.

Arkansas vil have Janssen Pharmaceuticals Inc. til at betale kompensation for hver af de 250.000 Risperdal recepter som blev udskrevet til statens Medicaid patienter mellem november 2002 og juni 2006 - et erstatningskrav som kan løbe op i 1,25 til 2,5 milliarder US dollars. Pengene vil gå til statens medicaid fond.

Fletch Trammel, advokaten som repræsenterer staten, fortalte juryen at Janssen forbrød sig på Arkansas’ Medicaid Fraud False Claims Act ved at levere misvisende oplysninger om medicinens bivirkninger – såsom diabetes og hormon-ubalance. Staten fastholder også at virksomheden overtrådte statens Trade Practices Act ved at lyve om risici forbundet med medicinen i et brev til læger i Arkansas.

James Simpson, som repræsenterer Janssen, sagde til juryen at virksomheden ikke løj overfor lægerne eller fremlagde fejlagtige informationer.

Risperdal, som blev introduceret i 1994, er såkaldt anden-generations antipsykose medicin og har indbragt virksomheden milliarder af dollars inden generiske versioner af medicinen kom på markedet for år tilbage. Medicinen bruges til at behandle skizofreni, bipolar lidelse og irritabilitet for autistiske patienter. Risperdal og lignende antipsykose medicin er blevet forbundet med øget risiko for hjerteanfald og endda død for ældre demens patienter, samt slagtilfælde, overvægt og diabetes.

Læs hele historien fra Bloomberg Businessweek her.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier