MedWatch

Ny tysk lovgivning skal lette adgang for medicinsk udstyr

Tyskland er et af de lande, som bruger flest penge på sundhedssystemet verden over, og med en ny lovgivning siden årsskiftet smidiggøres adgangen for innovativt medicinsk udstyr til markedet. Men som noget nyt indføres en afprøvningsfase.

En ny tysk lovgivning på sundhedsområdet, kaldet forsyningsstrukturloven, vil gøre det nemmere for virksomheder at levere innovative behandlingsmetoder og medicinteknologiske produkter til det tyske sundhedssystem.

Tidligere har det været forholdsvist komplekst at komme igennem med nye innovative produkter, og ofte har markedsadgangen været begrænset til et vist antal specialklinikker. Spredningen og dermed adgang til hele forsyningsprocessen var meget tidskrævende og bureaukratisk.

Afprøvning krævet

Den nye procedure indeholder en afprøvningsfase, som flere hospitaler og derudover – som noget nyt – også praktiserende speciallæge (ambulant) kan deltage i.

Med afprøvningsfasen har staten indført et instrument, som helt klart peger hen imod en evidens-evaluering af nye metoder, og dermed går man i samme retning, som den, der allerede er implementeret inden for lægemiddelssektoren (cost-benefit).

Det vil sige, at sundhedssystemet fremover kun vil betale for metoder, som har en ”added benefit” i forhold til eksisterende terapioptioner.

Tysk medtech positiv

Den tyske medtech branche opfatter de nye tiltag som grundlæggende positive. Men det er stadig uklart, hvordan afprøvningsprocessen vil se ud, og hvilken økonomisk andel virksomheder skal overtage - virksomheder skal således betale et ”rimeligt” bidrag til den videnskabelige del af afprøvningen.

I øjeblikket diskuteres, hvor høj en rimelig andel er. Branchen, som i Tyskland repræsenteres af industriforeningen BVMed Bundesverband Medizintechnologie e.V. venter derfor med spænding på procedurebeskrivelsen, som forventes være klar om et par uger.

judnie@um.dk

 

Markedsfakta

 

Mere fra MedWatch

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier