MedWatch

Analytiker: Kåre Schultz' Lundbeck-tid vejer nok tungest for Teva

"Jeg tror helt sikkert, at Teva mere skeler til, hvad Kåre har udført med Lundbeck, end hvad han gjorde i Novo Nordisk," siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

Kåre Schultz

Med erfaring fra først Novo Nordisk og derefter Lundbeck har israelske Teva Pharmaceuticals fundet en yderst erfaren herre inden for farma-branchen i forbindelse med ansættelsen af Kåre Schultz.

Men selv om Kåre Schultz har arbejdet i farma-branchen i mere end 25 år, er det måske blot de seneste par år, som har været udslagsgivende for israelernes ansættelse af den snart forhenværende Lundbeck-topchef i kapløbet med andre kandidater.

"Jeg tror helt sikkert, at Teva mere skeler til, hvad Kåre har udført med Lundbeck, end hvad han gjorde i Novo Nordisk," siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

Efter at Kåre Schultz havde været hos Novo i forskellige stillinger fra 1989, fratrådte han i april 2015 diabetesproducenten efter en organisationsændring, hvor han stod til at miste en række ansvarsområder.

Herefter skulle der blot gå en måned, før han tiltrådte som administrerende direktør hos Lundbeck. Det skete på et tidspunkt, hvor medicinalselskabet stod i en situation, der ikke er helt ulig den, som Teva Pharmaceuticals står i dag.

"Lundbeck stod også med udfordringer og havde patentudløb på nøgleprodukter, ligesom der var store udgifter til udvikling af nye midler og ikke mindst lanceringen af de her midler."

"De havde gennem flere år også en lønsomhed, der lå under det generelle i farma-branchen. Men nu har Kåre på bare to år fået løftet den til et niveau, der ligger på linje med farma-branchen," siger Søren Løntoft Hansen.

Vil også få lang snor hos Teva

En af de første ting, som Kåre Schultz gjorde for at trimme forretningen hos Lundbeck, var lanceringen af et omfattende besparelsesprogram, der blandt andet medførte et farvel til 1000 medarbejdere. Det indtraf, bare tre måneder efter at den nye topchef var tiltrådt.

Ifølge Søren Løntoft Hansen er der god sandsynlighed for, at Teva Pharmaceuticals har skævet til, hvor hurtig Kåre Schultz var til at tage stafetten i Lundbeck og ruske op i forretningen. Derfor tror han, at direktøren vil få lang snor hos sin næste arbejdsgiver.

"Teva har også før givet udtryk for, at der skal ske en eller anden form for turnaround i virksomheden. Og jeg tror da også, at en af betingelserne fra Kåre Schultz i forhold til at skulle skifte har været, at han ønsker frirum til at gøre det, han for eksempel gjorde i Lundbeck," siger Søren Løntoft Hansen.

Selv om Kåre Schultz' bedrifter hos Lundbeck nok har været mere tungtvejende end tiden hos Novo, så mener analytikeren, at Kåre Schultz også kan blive inspireret af sin baggrund hos den danske diabetesproducent.

"Jeg tror, at Kåre kommer til at fokusere på nogle specifikke sygdomsområder, som Teva vil satse på. Og så kunne man godt fristes til at tro, at det vil være inden for diabetes for eksempel. På den måde har de en mand med kendskab til markedet og markedspladsen for diabetesbehandling," siger Søren Løntoft Hansen.

Teva Pharmaceuticals tjener blandt andet sine penge på kopimedicin og har tidligere indsendt en registreringsansøgning i USA for en efterligning af Novos storsælgende GLP-1-middel Victoza. Siden har Novo valgt at lægge sag an mod det israelske selskab.

Kåres farvel til Danmark

Kåre Schultz skal lægge arm med Novo hos sin næste arbejdsgiver

"Jeg kan godt lide, når det er kompliceret og svært"

Forsiden lige nu

Genmab søger om ny godkendelse hos EMA

I Europa vil Genmab nu til at have hovedproduktet, Darzalex, godkendt til førstelinjebehandling for knoglemarvskræft. Det udløser en ny milepælsbetaling fra partneren Janssen. (Opdateret 13.35)

EMA-chef: Ansatte er lettede efter afklaring

Stemningen blandt de cirka 900 ansatte i EMA er god, efter der mandag kom afklaring om agenturets fremtid. Nu begynder de mere praktiske overvejelser om at flytte, lyder det fra EMA-direktør Guido Rasi, der frygter at miste op til en fjerdedel af agenturets ansatte.

Novo-topchef: Hjerte-kar-data har vendt trenden for Victoza

Efter udfordringer på det amerikanske marked er Novo Nordisks Victoza igen begyndt at tage markedsandele. Det sker efter indlægssedlen er blevet opdateret i forhold til hjerte-kar-hændelser, lyder det fra topchef, Lars Fruergaard Jørgensen.

Licensaftale kan indbringe svensk biotekselskab 525 mio kr

Stockholmvirksomheden Pledpharma har indgået en aftale med Solasia Pharma, der sikrer sidstnævnte eksklusive rettigheder til udvikling og kommercialisering af det svenske hovedaktiv i en række asiatiske lande. Forhånds- og milepælsbetalinger kan indbringe trecifret millionbeløb.

Rebien: "Vi kan være tilfredse"

Selvom Lars Rebien Sørensen ærgrer sig over, at EMA ikke kom til København, så glæder han sig over, at København nu i den grad er sat på landkortet som kompetent life science-klynge. Og han er knap så sur på svenskerne som regeringen.

Seneste MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier