MedWatch

Danmark har budt 1,7 mia. kr. på EU-agentur

Regeringen har tilbudt EU at betale 1,7 milliarder kroner i driftsudgifter til EU's lægemiddelagentur. Men SF og DF sår tvivl om den brede opbakning.

Regeringen var stor i slaget, da den tidligere i år afgav det officielle danske tilbud i kampen om at få EU’s lægemiddelagentur til landet. Regeringen har tilbudt EU at lade den danske statskasse betale for husleje, drift, it-faciliteter, vand, varme, el og meget andet i 20 år, hvis ellers unionen vil placere EU’s lægemiddelagentur i København.

Prisen fortalte regeringen aldrig om, men med udgangspunkt i interne regeringsdokumenter om netop prisoverslaget sår Dansk Folkeparti og SF nu tvivl om den brede parlamentariske opbakning til regeringens tilbud.

De interne regeringsdokumenter viser, at regeringen budgetterer med at bruge 1,7 mia. kr. fra statskassens råderum til at betale udgifterne i to årtier til European Medicines Agency (EMA). Heraf skal de 1,2 mia. kr. gå til ren huslejebetaling. Netop husleje indgår ellers ikke som parameter i det katalog af kriterier, som EU har fremlagt i konkurrencen om at huse EMA.

Beløbet er omtrent 34 gange højere end de 49 mio. kr., som Finansudvalget før sommerferien sagde ja til at bruge på at reservere Copenhagen Towers i seks måneder, mens EU-landene beslutter sig for en fremtidig placering for EMA’s 890 højtuddannede medarbejdere.

Det skriver Politiken tirsdag.

Dansk Folkeparti gør det klart, at regeringen ikke bare kan regne med opbakning til de 1,7 mia. kr. på forventet efterbevilling. Finansordfører Rene Christensen afviser ikke at betale mere end 49 mio. kr. Men han fastslår, at der er langt herfra til 1,7 mia. kr.

"Vi har satset 49 mio. kr. Det er også mange penge. Men derfra og til at sige, at man kan tage for givet, at så vil vi nok også bruge et par milliarder kroner ekstra – ja, det har vi ikke sagt ja til. Det må vi have en dialog om. Hvor det skal lande, ved jeg ikke. Men det lyder dyrt," siger han til Politiken.

SF kritiserer regeringen for at have skabt en »rådden proces«, fordi der ikke er spillet med åbne kort om prisen for ansøgningen. Både SF og DF er som udgangspunkt positive over for at forsøge at få EMA til København. René Christensen påpeger dog, at der »nogle gange er grænser for, hvad man vil betale for en gave«, mens SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er vred over, at Folketinget ikke er har fået indsigt i de faktiske udgifter.

I en skriftlig kommentar til Politiken forklarer sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at »Folketinget selvsagt (vil, red.) blive behørigt inddraget i forhold til godkendelse af de konkrete udgiftsposter«, hvis EMA ender med at komme til Danmark. Hun nævner, at regeringen p.t. bruger kræfterne på at sikre EMA’s placering i Danmark.

"Jeg vil da opfordre mine politiske kolleger til at bruge deres kræfter på tilsvarende at arbejde aktivt for, at EMA kommer til Danmark," skriver ministeren.

(DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken).

EU-agentur maner hæmofili-uro til jorden

Benhårde brexit-forhandlinger kan udskyde flytteplaner for eftertragtede EU-agenturer

Politisk uro om dansk slagtilbud til EU-agentur

Forsiden lige nu

Japansk medvind til dansk medicoopstart

Det danske opstartsselskab Medtrace har indgået et nyt samarbejdet med et japansk industrikonglomorat, som skal hjælpe med selskabet med den regulatoriske og kommercielle udvikling af hovedproduktet.

Biogen får også norsk nej til Spinraza

Prisen på lægemidlet Spinraza er urimelig høj, mener nu også den norske pendant til Medicinrådet, 'Beslutningsforum for nye metoder', der - ligesom Medicinrådet i Danmark - ikke vil anbefale midlet som standardbehandling.

Sivantos-ledelse vil ikke sælge sminket lig

Efter en foreløbig lavere omsætningsvækst i 2017 end året før ligger et frasalg eller en børsnotering af høreapparatproducenten Sivantos ikke lige for for ejeren, den svenske kapitalfond EQT.

Seneste Sygdom & Sundhed

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier