MedWatch

354 anholdt i aktion mod ulovligt medicinsalg

En global aktion mod illegitimt salg af lægemidler er netop afsluttet med godt 350 anholdte, 3500 lukkede hjemmesider og tilbageholdelse af potentielt livsfarligt medicin til en værdi af flere hundrede millioner kroner. Danmark var blandt de deltagende lande.

Danmark har sammen med 122 andre lande deltaget i en verdensomspændende aktion mod ulovligt salg af medicin, der gik under navnet Pangea. Aktionen, der varede fra 12.-19. september, og som er den største internet-baserede aktion i verden af sin art, førte til anholdelsen og nærmere efterforskninger af 354 enkeltpersoner verden over.

715.487 forsendelser er blevet kontrolleret, og flere end 25 mio. enheder potentielt livsfarlig medicin til en estimeret værdi af over 51,2 mio. dollars er blevet beslaglagt.

Fra dansk side af var det Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, SKAT og Politiet, der deltog i aktionen. Fokus var blandt andet rettet mod udenlandske hjemmesider, som henvender sig til danske forbrugere, og som kan være svære at skelne fra godkendte forhandleres hjemmesider.

Det førte til indberetning af 14 hjemmesider til Interpol, og en nærmere undersøgelse af, hvad man fra dansk side af kan gøre for at få lukket de pågældende hjemmesider.

”Fra Lægemiddelstyrelsens side kan vi kun opfordre de danske forbrugere til ikke at købe ulovlig medicin. Ud over sundhedsrisikoen risikerer man også at blive udsat for identitetstyveri, kreditkortsvindel og at få sin computer inficeret med skadelig software, hvis man køber medicin fra ikke-godkendte netbutikker. Men vigtigst er naturligvis, at man udsætter sig selv for en helt unødig sundhedsrisiko, der nemt kunne være undgået, hvis man i stedet var gået til sin læge og havde købt sin medicin hos en godkendt forhandler,” siger jurist i Lægemiddelstyrelsen Stine Gregers Hørsøe i en pressemeddelelse.

Forsendelser med medicin under lup

Pangea er som nævnt i udgangspunktet en internetbaseret aktion, men det afholdt ikke SKAT, Lægemiddelstyrelsen og Politiet fra også at rette kikkerten mod de forsendelser med medicin, som skat opsnapper og tilbageholder i tolden.

I den uge aktionen varede blev det til 1134 kontrollerede forsendelser, hvoraf 731 af dem blev tilbageholdt til videre sagsbehandling – herunder forsendelser med potens- og slankemidler, melanotan, der gør huden ’solbrændt’, det receptpligtige smertemiddel tramadol, sovemidlet melatonin, der også kræver recept samt forskellige slags antibiotika.

Operation Pangea gentages med jævne mellemrum og blev i år koordineret af INTERPOL, World Customs Organization (WCO), the Permanent Forum of International pharmaceutical crime (PFIPC), the Heads of Medicines Agencies Working Group of Enforcement Officers (HMA WGEO), lægemiddelindustrien samt leverandører af elektroniske betalingsløsninger.

Industri går i krig mod falsk medicin

Falsk medicin sandsynligvis solgt i Danmark

Falske lægemidler koster EU mia af euro

Flere indberetninger om falske lægemidler

Forsiden lige nu

Japansk medvind til dansk medicoopstart

Det danske opstartsselskab Medtrace har indgået et nyt samarbejdet med et japansk industrikonglomorat, som skal hjælpe med selskabet med den regulatoriske og kommercielle udvikling af hovedproduktet.

Biogen får også norsk nej til Spinraza

Prisen på lægemidlet Spinraza er urimelig høj, mener nu også den norske pendant til Medicinrådet, 'Beslutningsforum for nye metoder', der - ligesom Medicinrådet i Danmark - ikke vil anbefale midlet som standardbehandling.

Sivantos-ledelse vil ikke sælge sminket lig

Efter en foreløbig lavere omsætningsvækst i 2017 end året før ligger et frasalg eller en børsnotering af høreapparatproducenten Sivantos ikke lige for for ejeren, den svenske kapitalfond EQT.

Seneste Sygdom & Sundhed

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier