MedWatch

Statens investfonde taber 680 millioner på iværksættere

Man ville kunne få de samme penge ved at investere i blinde, mener Venstres uddannelses- og forskningsordfører.

For hver en krone staten i de seneste fem år har skudt i risikofyldte, tidligere opstartsvirksomheder, har den fået 29 øre igen.

Det svarer til et samlet tab på 680 millioner kroner de seneste fem år.

Det skriver Børsen tirsdag.

"Normalt er det tabsgivende - man skal se det som en samfundsinvestering. Men 29 øre på en krone er alarmerende lavt," siger Jakob Engel-Schmidt, der er uddannelses- og forskningsordfører for Venstre.

"Faktisk er tilbagebeløbet så lavt, at jeg næsten tror, at man ville kunne få de samme penge ved at investere i blinde," tilføjer ordføreren, der har en fortid som direktør i Dansk Iværksætterforening.

Investeringerne i tidlige opstartsvirksomheder er siden 1998 sket gennem en række kapitalfonde, som forvalter penge på vegne af staten.

Formålet er at skabe successelskaber og arbejdspladser og tiltrække private investorer.

I dag er der fire innovationsmiljøer, som over de seneste fem år har investeret 955 millioner kroner i risikofyldte, tidlige opstartsvirksomheder.

Til gengæld har staten solgt ejerandele for 273 millioner kroner og lander dermed på et tab på 71 procent.

"Hvis man måler præstationerne på, hvor mange nye virksomheder der bliver skabt, og hvor mange nye arbejdspladser der bliver skabt, så får man et trist resultat," siger Torben Bager, der er professor på SDU og forsker i opstartsvirksomheder.

Forsiden lige nu

”Jeg har altid haft købmandsgenet i mig"

Karrierevejen: Trods et tidligt karriereønske om at blive chauffør i den lokale bogbus er Pernille Hyldgaard nu havnet hos Coloplast i marketingafdelingen som director of consumer marketing & activation efter job hos blandt andre B&O og Royal Copenhagen. Hendes bedste karriereråd er at tage det roligt. Så skal tingene nok komme.

Amplifon vil sælge produkter under eget navn i 2018

Italienske Amplifon, verdens største forhandler af høreapparater, vil have produkter under eget navn, og arbejder nu sammen med tre af verdens største høreapparatkoncerner om at lave produkter til Amplifons portefølje. (Opdateret 10.50)

Seneste Sygdom & Sundhed

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier