Forskere har undersøgt 1225 mænd og kvinder i alderen 50 og 60 år, herunder 251 (20%), der boede i midten af større danske byer.

På trods af at ingen af deltagerne viste symptomer på hjertesygdomme, havde 43%  af deltagerne forkalkede kranspulsåre. Undersøgelsen viste også, at folk der bor i byerne, er 80% mere tilbøjelige til at udvikle CAC end dem, der bor i andre områder, og at mænd, ældre deltagere, diabetikere samt rygere også er udsat for større risiko.

"Vores undersøgelse havde til formål at vurdere sammenhængen mellem det at være byboer, som ofte bruges af forskere til at indikere udsættelse for luftforurening, og tilstedeværelsen af kranspulsåreforkalkning hos mænd og kvinder, der ikke ingen andre symptomer på hjertesygdomme" forklarer Dr. Jess Lambrechtsen fra Kardiologisk afdeling på Svendborg Sygehus.

Deltagerne blev tilfældigt udvalgt fra en national database over danske voksne, og 69% valgte at deltage og aflægge et af fire hospitaler i Region Syddanmark et besøg.  De udfyldte spørgeskemaer om deres medicinske tilstande, medicinering, rygevaner og  hjertesygdomme i familien. De kliniske undersøgelser omfattede højde, vægt, blodtryk, blodprøver og scanning.

Læs hele ScienceDaily's artikel om den nye undersøgelse her