Rigshospitalets stærkt kritiske rapport, der advarer mod konkrete vitaminer, giver ikke Fødevarestyrelsen anledning til at ændre de nuværende anbefalinger.

Det er den konklusion, som Fødevarestyrelsen er kommet frem til på baggrund af en vurdering fra DTU Fødevareinstituttet, oplyser Jens Therkel Jensen, souschef i Fødevarestyrelsen Ernæring til MedWatch.

Læs DTUs udmelding her

”Vi kan læse i DTUs redegørelse, at det er en meget fin undersøgelse fra Rigshospitalet. Men den fortæller ikke, om de niveauer, vi har i dag, er sundhedsmæssigt betænkelige. Vores konklusion er, at der ikke er anledning til at lave nogle ændringer om indholdet af de tilladte vitaminer og mineraler i almindelige multivitaminpiller. Og det vil være holdningen, så længe vi ikke har nærmere viden om, hvilke doser, der forårsager den øgede dødelighed,” siger han.

Nyt kritisk studie

Rapporten fra Rigshospitalet er et nyt dansk studium af en række store forsøg udført i verden af antioxidanter i form af vitamin A, E og beta carotene. Heraf fremgår det, at de mennesker, der får de nævnte antioxidant-kosttilskud har en 4 % til 12 % højere relativ risiko for at dø, end dem, der får placebo-præparater, altså snydepiller uden effekt.

Så i støtter jer til vurderingen fra DTU?

”Ja, de maksimum-værdier, vi anvender, er baseret på den samlede videnskabelige evidens. Men det er klart, at vidensniveauet på det her område udvikles løbende, og vi vil tilpasse vores vurdering, hvis der sker ændringer i den videnskabelige evidens. Jeg har forstået, at DTU har været i dialog med Rigshospitalet om, hvorvidt det er muligt at vurdere, hvornår der er en risiko i forhold til dosis.”

I tråd med anbefalinger

DTU advarer i sin kommentar til MedWatch forbrugerne mod at tage større doser enkeltvitaminer, og det er helt i tråd med styrelsen generelle rådgivning om, at man kan supplere sin kost med en multivitaminpille, forklarer han.

”Men langt de fleste har ikke behov for det. Hvis forbrugerne vil tage kosttilskud i større doser, bør de rådføre sig med deres læge,” pointerer Jens Therkel Jensen

På et møde i dag i den såkaldte Kosttilskudsgruppen, redegør Fødevarestyrelsen for sin vurdering over for kosttilskudsbranchen, Forbrugerrådet og DTU.

Industrien raser

Industrien har generelt været meget kritisk over for Rigshospitalets overlæge dr. med. Christian Gluud, Copenhagen trial Unit, Center for klinisk interventionsforskning på Rigshospitalet. Han er ansvarlig for projektet og advarede i medierne forbrugerne på basis af rapporten. Også DTU Fødevareinstituttet var ifølge DI Fødevarer og direktør Lars Pedersen fra et af de store firmaer, Mezina A/S, for hurtigt ude med kritikken. I dag siger Lars Pedersen:

”Det er meget beklageligt og usagligt, at vi hver gang, der kommer en rapport, skal opleve, at centrale folk som en automatreaktion skyder med skarpt mod kosttilskudsbranchen,” siger han og tilføjer, at de problematiske doser i rapporten fra Rigshospitalet er på et sådant niveau, at det ikke er et kosttilskud, men et lægemiddel. Han tilføjer:

Forbrugerne skræmte

”Udmeldingen fra DTU Fødevareinstituttet er en blød landing, men som en del af kosttilskudsbranchen kan man godt blive nervøs for, at forbrugerne allerede er skræmt unødvendigt.”

Det er med kosttilskud som med salt, påpeger han: Hvis man får alt for meget, kan man dø af det, hvis man får alt for lidt, kan man også dø: Man skal altså have det i afmålte doser, der er nødvendig for, at ens krop fungerer normalt.

DI angriber overlæge for usaglighed

Kosttilskudsfirma retter voldsom kritik mod Rigshospitalet

Særregler for børn