MedWatch

Forskere i Aarhus udvikler kontaktlinse mod grøn stær

Forskere på Aarhus Universitet vil udvikle en intelligent kontaktlinse, der via en sensor skal monitorere trykket i øjet og selv frigive medicin mod grøn stær. Håbet er på sigt også at kunne bruge linsen til eksempelvis måling af blodsukker hos diabetespatienter.

På Aarhus Universitet er man klar til at udvikle en kontaktlinse med tryksensor og mikrochip, der skal kunne bremse udviklingen af grøn stær. Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

Sensoren skal døgnovervåge trykket i øjet, der har stor betydning for udviklingen af grøn stær, som i værste fald kan medføre blindhed.

Med korrekt medicinsk behandling i form af øjendråber, kan man rent faktisk undgå, at sygdommen udvikler sig, men i dag bliver trykket i øjet målt hos øjenlægen eller på hospitalet ved hjælpe af et særligt instrument. Med forskernes linse vil øjet blive monitoreret døgnet rundt.

”Vi ved, at trykket i øjet hos patienter med grøn stær kan variere fra det ene øjeblik til det andet og med store fluktuationer i løbet af et døgn. Med en intelligent linse kan vi derfor gøre det meget lettere at holde øje med sygdommen og medicinere mere præcist,” siger lektor ved Aarhus Universitet, Farshad Moradi.

I første omgang vil linsen give information til en computer eller smartphone om, hvornår det er tid til at tage sine øjendråber og i hvilken dosis, men på sigt håber forskerne at tilføre nanomedicin, som løbende selv frigives, når trykket er for højt.

Man forventer at have den første prototype på en intelligent kontaktlinse klar i løbet af tre til fire år.

Selvom den i første omgang udvikles til behandling af grøn stær, vil den rumme mange flere muligheder, hvis man skifter tryksensoren med biosensorer. Her vil det ifølge Farshad Moradi i løbet af få års udviklingsarbejde blive muligt at gennemføre cancerdetektion, ligesom man kan måle blodsukker hos diabetespatienter gennem forskellige biokemiske markører i tårevæske.

Forsiden lige nu

Danske rehabselskaber flokkes til det tyske marked

De danske producenter af hjælpemidler søger i stigende grad vækst fra salg i Tyskland. Det gælder etablerede koncerner som Guldmann, der investerer i Tyskland på ny, såvel som de helt små opstartsvirksomheder, der tager deres første skridt på markedet.

Novo-ejet Coloplast-konkurrent nedjusterer

Den britiske medicoproducent Convatec, delvist ejet af Novo Holdings og en stor konkurrent til Coloplast, nedjuster forventningerne til året –det får aktien til at styrtdykke.

Biocare Copenhagen satser igen på USA

Den danske biotekvirksomhed Biocare Copenhagen genoptager nu planerne om ekspansion på det amerikanske marked, efter at Donald Trumps varslede planer om indgreb i det amerikanske sundhedssystem tilsyneladende ikke har fået den effekt, man frygtede de ville få.

Seneste Medico & Rehab

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier