Novo Nordisks nye forlig og betaling af 366 mio. kr. i USA handler ifølge selskabet kun om at lukke en langtrukken sag, som ville koste dyrt i advokatomkostninger og lignende. Anklager om smørelse af læger og anden lyssky praksis tager selskabet afstand fra.

"Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt," fastslår Novos kommunikationsdirektør Mike Rulis til Ritzau Finans og uddyber:

"Det kan meget vel være, at vi kunne have vundet sagen, men det er også helt klart, at det ville have taget en lang årrække, og det ville være forbundet med store omkostninger og meget ledelsestid at blive ved med at føre den her sag."

Novos fem større forlig de seneste ti år

Novo Nordisks seneste forlig med de amerikanske myndigheder er det dyreste af de fem større forlig, selskabet har oplyst om i de seneste ti år.

  • 5. september 2017 - Novo indgår forlig med de amerikanske myndigheder og betaler 366 mio. kr. i en sag om at have nedtonet advarsler om kræftrisiko ved diabetespræparatet Victoza.
  • 10. juni 2011 - Novo meddeler, at det har indgået forlig med det amerikanske justitsministerium og to privatpersoner i en sag vedrørende ulovlig markedsføringspraksis i relation til blødermedicinen Novoseven. Forliget koster Novo 25 mio. dollar. Novo meddeler desuden, at det har betalt 1,7 mio. dollar for at forlige en sag vedrørende markedsførings- og salgsaktiviteter vedrørende sine insulinprodukter.
  • 1. kvartal 2010 - Novo meddeler i sit årsregnskab for 2010, at det har en indtægt af engangskarakter på 100 mio. kr. i relation til et patentforlig.
  • 26. juni 2009 - Novo indgår forlig med de danske myndigheder vedrørende selskabets salg til Irak i perioden 2000-2003 under FN's olie for mad-program. Forliget koster 30 mio. kr.
  • 11. maj 2009 - Novo indgår forlig med det amerikanske justitsministerium vedrørende selskabets salg til Irak i perioden 2000-2003 under FN's olie for mad-program. Forliget koster samlet 18 mio. dollar.

"På et eller andet tidspunkt skal man gøre op med sig selv, om tiden er inde til at trække en streg i sandet og så komme videre, og det er det, at både vi og sagsøgerne har fundet var den fornuftige løsning nu," siger Mike Rulis.

Anklagerne fra den amerikanske regering, som baseres på påstande fra whistleblowere, går hovedsagligt på, at Novo Nordisks sælgere ikke har været helt ærlige omkring de potentielle risici ved brugen af diabetesmidlet Victoza, når de har forsøgt af overtale amerikanske læger til at bruge det på diabetespatienterne.

Kræftrisiko for gnavere

Victoza har i dyreforsøg vist sige at give kræft i skjoldbruskkirtlen hos mus og rotter, mens der i forsøg i mennesker ikke har været nogen klar konklusion.

Derfor stod der i midlets indlægsseddel, efter at det blev godkendt, at det var uvist, om der var en risiko eller ej.

"Der mener man, at nogle af sælgerne ikke har gjort nok for at kommunikere til lægerne," siger Mike Rulis fra Novo Nordisk.

I forliget indrømmer Novo direkte, at nogle af sælgerne har antydet, at kræftrisikoen kun var relevant for gnavere. Men selskabet mener ikke, at det er det samme som et brud på de amerikanske markedsføringslove.

I et andet tilfælde har en af Novos salgschefer instrueret sine ansatte i at sige til lægerne, at der ikke var nogen nye sikkerhedsbekymringer omkring midlet, hvilket var i strid med et påbud fra myndighederne.

De to indrømmelser er en del af den aftale, Novo har indgået med den amerikanske stat.

Uenige i andre anklager

Til gengæld er der en række andre anklager i sagen, som Novo Nordisk tager afstand fra, om som ikke er med i forliget.

Blandt andet har der været anklager om returkommission - en form for bestikkelse - til læger, der købte Victoza, samt om at Novo-sælgere forklædte sig som "diabetesinstruktører" for at overbevise læger om at bruge Novos produkter.

"Det er vi helt uenige i. I de enkelte whistleblower-sager kan du læse en lang række forskellige påstande om, at vi skulle have opført os forkert på den ene eller anden anden måde, og der er svaret, at det er vi uenige i," siger Mike Rulis til Ritzau Finans.

De forskellige whistleblowers står dog til at vinde på sagen, da deres anklager har været en del af den samlede statslige sag, og de også får del i den erstatning, som Novo Nordisk betaler.

Beløbet er hensat

Selve beløbet har Novo Nordisk allerede hensat til løbende i sine årlige regnskaber.

"Vi har altid et antal retssager kørende i forskellige lande, og så laver man en samlet vurdering af, hvad der er en rimelig hensættelse. Erstatningsbeløbet her er dækket af de hensættelser, vi har," siger Mike Rulis.

De 366 mio. kr. blegner da også i forhold til, at Victoza, som har været godkendt til salg i USA siden 2010, alene i 2016 omsatte for 14,1 mia. kr. i landet.

Analytiker: Novo slipper billigere med forlig

Novo Nordisk indgår amerikansk forlig til 366 mio kr