Novo Nordisk har indgået forlig i en række sager, der har hængt over virksomheden siden 2011.

Som en del af forliget betaler den danske virksomhed samlet 366 mio. kr. til blandt andre den amerikanske føderale regering og en række stater, der siden sagernes begyndelse i 2011 har anklaget Novo Nordisk for ikke tydeligt nok at have gjort opmærksom på risikoen for at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen forbundet med behandling med Victoza.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Også sager med flere privatpersoner er afsluttet.

Selvom Victoza var udstyret med en såkaldt boxed warning vedrørende risikoen for at udvikle skjoldbruskkirtelkræft, så mener det amerikanske justitsministerium, at Novo Nordisks amerikanske sælgere bevidst har videregivet information til læger, der skulle give det indtryk, at advarslerne var forkerte eller ubetydelige.

"Når en lægemiddelproducent ikke formår at dele præcise informationer med læger og patienter, frarøver den lægerne de informationer, der er afgørende for at træffe beslutningen om behandling," siger Chad Readle, fungerende Assistant Attorney General, i en udtalelse.

Novo Nordisk afviser fortsat at have handlet forkert.

"Selv om vi er uenige i den amerikanske regerings juridiske konklusioner og afviser at have gjort noget ulovligt, er vi glade for at have forhandlet os frem til et forlig, der giver virksomheden mulighed for igen at rette sin fulde opmærksomhed mod at udvikle lægemidler, som kan hjælpe med til at skabe en bedre tilværelse for patienterne," siger selskabets amerikanske chef, Doug Langa, i pressemeddelelsen.

Victoza blev godkendt til brug i USA i 2010.

Novo: Klarhed om amerikanske retssager næste år

  Nyt studie skyder kræftrisiko ved diabetesmidler ned

  Novo i samme bås som konkurrenterne i amerikanske retssager

 

  Myndigheder afviser kræftrisiko ved Novo-middel