Den japanske medicinalkoncern Takeda og det biofarmaceutiske selskab Molecular Templates har slået pjalterne sammen i fælles bestræbelser på at udvikle nye terapeutiske behandlinger mod kræft.

Det meddeler selskaberne i en pressemeddelelse fredag.  

Samarbejdet giver Takeda mulighed for at teste potentielle lægemiddelkandidater på Molecular Templates’ teknologiske platform til udvikling af immunotoxiner- herunder navnlig de såkaldte ETB’ere (engineered toxin bodies).

Med aftalen forpligter Takeda sig til en række indledende investeringer og forudbetalinger, til at forske og udvikle samt til udbetaling af potentielle milepæls- og royalitybetalinger, såfremt samarbejdet fører til kommercialisering af nye lægemidler.

Takeda får til gengæld – udover adgangen til Molecular Templates’ teknologiske platform - eksklusiv ret til licensering af eventuelle lægemidler samt repræsentation i Molecular Templates’ bestyrelse.

Fokus også på hjertekarlidelser

Kræft er imidlertid ikke det eneste fokusområde for japanerne.

Dagen inden aftalen med Molecular Templates kom i hus, kunne Takeda således annoncere partnerskab med det Boston-baserede biotekselskab Cardurion, der har specialiseret sig i udvikling af næste generations behandling af hjertesvigt og hjertekarsygdomme.

Japanerne bidrager til partnerskabet med et 12 mand stort team af hjertekar-specialister, moderne laboratoriefaciliteter samt licens til en portefølje af kardio-vaskulære lægemiddelkandidater i den prækliniske udviklingsfase.

Hjertekarsygdomme er med 17 mio. årlige dødsfald den førende dødsårsag på verdensplan blandt både mænd og kvinder. Et tal, der ventes at stige til næsten 24 mio. i 2030, og som USA, med sine 1 mio. årlige diagnoser relateret til hjerteproblemer, bidrager stort til.

  Takeda og partner fremlægger ”uimponerende” kræftdata

  Takeda bygger ny fabrik til kræftmiddel

  Takeda beholder alligevel eneret til blockbuster