Skræddersyet medicin, personlig medicin, præcisionsmedicin, individualiseret behandling. Kært barn har mange navne.

I Danmark er vi verdensmestre i at indsamle sundhedsdata, og kombineret med moderne genteknologi kan vi designe behandlinger, der på en helt ny måde kan hjælpe den enkelte og spare os for et stort overforbrug af uvirksomme lægemidler og de bivirkninger, som de måtte have.

Det mener man i hvert fald hos biotekvirksomheden Oncology Venture, der med sin såkaldte Drug Response Predictor (DRP) har udviklet en diagnostisk test, hvor man sammenholder genprofilen fra kræfttumorer med data om eksisterende lægemidlers virkemåde for på den måde – hævder man – at kunne forudsige, om et givent lægemiddel vil have den ønskede virkning på den enkelte patient.

Et netop afsluttet forsøg med lægemiddelkandidaten 2X-121 mod æggestokkekræft synes at bekræfte den teori, oplyser Oncology Venture, der betegner resultaterne som "lovende" - så lovende, at man allerede inden for et års tid forventer at kunne række ud til potentielle købere af midlet.

"Med så overbevisende resultater, som dem vi her kan fremvise, er der bestemt grund til at tro, at vi inden for små 12 måneder, er klar til at indgå partnerskaber omkring 2X-121. Og her er det navnlig Big Pharma, vi foventer at kunne indgå aftaler med," siger Peter Buhl Jensen, adm. direktør for Oncology Venture og dets moderselskab Medical Prognosis Institute (MPI).

Firefoldig forskel

I studiet anvendte man testen på 13 patienter med æggestokkekræft, som blev behandlet med 2X-121 - en PARP-hæmmer i fase 2-udvikling, som retter sig mod PARP-enzymet, som hyppigt er sat i forbindelse med æggestokke- og brystkræft. 

I forsøget overlevede 5 ud af 7 patienter, som DRP-testen forudsagde, ville have gavn af behandlingen, 400 dage efter behandlingsstart. Mens kun 1 ud 6 patienter, som testen forudsagde ikke ville have gavn af behandlingen, var i live 400 dage efter første behandling.

Med andre ord kunne testen dokumentere en firefoldig forskel i andelen af patienter, som overlevede 400 dage mellem de patienter, der ifølge testen forventedes at reagere på behandlingen, og dem, som testen sagde, ikke ville reagere.

For Peter Buhl Jensen er det resultater, man næppe kunne have ønsket sig bedre.

”Data fra de 13 patienters biopsier er så gode, som vi kunne håbe på. Kapløbet om udvikling af effektive PARP-hæmmere er i fuld sving, og med vores DRP-biomarkør er vi forrest mht. at identificere, hvilke patienter, der har bedst gavn af stoffet. Og i det, ligger der et kæmpe differentieringspotentiale,” siger han.

Om PARP og PARP-hæmmere

Kilde: Pro.medicin.dk

  • Under cellecyklus sker der brud på DNA, og cellen har flere mekanismer til reparation heraf. I den proces, som reparerer enkeltstrengsbrud på DNA, er PARP (Poly -ADP-Ribose-Polymeraser) vigtige proteiner.
  • Ved inhibering af PARP vil enkeltstrengsbrud persistere, hvilket fører til dobbeltstrengsbrud på DNA i den replikerende celle. I en normal celle vil disse dobbeltstrengsbrud blive repareret af via en såkaldt HRR-pathway, og cellen vil overleve, hvorimod celler med skade på HRR-pathway ikke repareres effektivt. 
  • Immunterapier, som hæmmer enzymet PARP, kan bremse væksten af kræfttumorer og give patienter længere tid at leve i ved at forhindre, at kræftcellerne kan reparere sig selv, efter de er blevet beskadiget af kemoterapi.

Flere forsøg kræves

Inden det kommer så vidt for Oncology Venture, er det imidlertid nødvendigt med en række yderligere tests og forsøg på både bryst- og æggestokkekræftpatienter.

Dem forventer Peter Buhl Jensen at have foretaget inden for de næste 12 måneder, hvorefter det er planen at rette henvendelse til potentielle købere af lægemidlet. Hvilke medicinalselskaber, man har i kikkerten, og hvor lukrativ en forretning lægemiddeludviklingen kommer til at blive, vil Peter Juhl Jensen ikke ud med. Lidt af sløret løfter han dog:

”Der vil givetvis være tale om Big Pharma. Og sammenligner man med de market caps, som andre udviklere af PARP-hæmmer ligger på - herunder Zejula fra Tesaro med 6,9 mia. dollars og Rubraca fra Clovis med 4,1 mia. dollars, er der al mulig grund til at tro, at vi med vores kommende præparater har noget stort i vente,” lyder det lettere kryptiske, men optimistiske svar.

Eksklusive rettigheder

Tilbage i juni indgik Oncology Venture og dets spinout-selskab, 2 X Oncology en licensaftale med producenten af 2X-121, japanske Eisai, der i et tidligere fase 1-studie med midlet viste lovende kliniske data for både æggestokke- og brystkræft. Aftalen er global og giver Oncology Venture og MPI eksklusive rettigheder til at udvikle og kommercialisere midlet.

Og det kan vise sig at blive en god forretning.

Ifølge analyseinstituttet Global Data er markedet for medicin mod æggestokkekræft nemlig i vækst og forventes at udgøre 2,5 mia. dollar i 2020 voksende til 5,2 milliarder dollar i 2025.

Blandt de store spillere finder man blandt andre medicinalgiganten AstraZeneca, der står bag udviklingen af PARP-hæmmeren Lynparza. Det britiske selskab annoncerede forleden, at man netop har indgået et strategisk samarbejde med amerikanske Merck byggende på det forventede potentiale for netop PARP-hæmmeren Lynparza. En aftale som ifølge en pressemeddelelse fra selskabet potentielt kan indbringe briterne 8,5 mia. dollars svarende til små 54 mia. kroner.

Hvad Eisai får ud af samarbejdet er heller ikke offentliggjort, men ifølge Peter Buhl Jensen er der tale om en økonomisk favorabel aftale for Oncology Venture, der også levner plads til, at Eisai kan få noget ud af licensaftalen.

Oncology Venture er et spinout af Medical Prognosis Institute, der ejer en tiendedel af virksomheden. Peter Buhl Jensen er sammen med sin kone Ulla Hald Buhl via holdingselskabet Buhl Krone Holding ApS største aktionær i Oncology Venture med 12 pct. af aktierne.

  Oncology Venture indgår aftale med japansk lægemiddelgigant  

  Konkurrencen skærper til i lovende ny kræftklasse  

  Oncology Venture indgår aftale med japanske Eisai  

  Oncology Venture og Novartis indgår aftale om fase 3-middel

  AZ indgår kæmpeaftale med Merck efter fejlet kræftstudie