Der er en risiko for, at den danske medicinalkoncern Novo Nordisks to nyeste penne til levering af insulin kan blive beskadigede og holde op med at virke optimalt. Det skriver selskabet onsdag i en pressemeddelelse.

Selvom risikoen er ganske minimal, så får det nu koncernen til at advare diabetespatienter, ikke blot i Danmark, men på verdensplan. Novo Nordisk har således også lagt en besked op på sin globale hjemmeside, hvor der advares om de mulige sikkerhedsproblemer fra NovoPen Echo og NovoPen 5.

”Novo Nordisk A/S har opdaget, at insulinampulholderen (cylinderampulholderen) i et lille antal NovoPen Echo og NovoPen 5 partier kan revne eller brække, hvis holderen udsættes for visse kemikalier, for eksempel visse rengøringsmidler,” skriver selskabet i den danske pressemeddelelse.

Og er ampulholderen først revnet eller brækket, kan det resultere i, at pennen leverer en mindre mængde insulin end forventet, hvilket kan føre til forhøjet blodsukker. Novo Nordisk vurderer dog, at risikoen for at opleve for højt blodsukker ved anvendelsen af en pen fra et af de berørte partier er mindre end 0,1 pct.

Ikke desto mindre opfordrer selskabet patienter til at få byttet ampulbeholderen ud, hvis de bruger en pen fra et af de berørte varepartier.

I alt er hele 483 varepartier i fare for at være berørt af problemerne, og de partier er solgt i 38 forskellige lande verden over.

Adam Pittard, som er senior media relations manager hos Novo Nordisk, oplyser til MedWatch, at i alt 500.000 insulinpenne er berørt af problemerne. Det er dog ikke alle af disse produkter, som er blevet distribueret til patienter.

Man kan finde flere informationer og se lister over de berørte varenumre på Novo Nordisks hjemmeside her.

  Novo Nordisk i global tilbagekaldelse af produkt  

  Novo kalder fejldoseret medicin tilbage  

  ALK tilbagekalder 186.000 adrenalinpenne  

  GSK fordobler tilbagekaldelse af astmainhalatorer