MedWatch

Novo involveret i samlet fire søgsmål om amerikanske priser

Fire kollektive søgsmål i forhold til konkurrenceforvridende adfærd er landet på Novo Nordisks bord. Sagerne er anlagt af insulinbrugere, som ikke har været dækket af en sygeforsikring.

Novo Nordisk er involveret i samlet fire konkurrencerelaterede sager i USA sammen med konkurrenterne Sanofi og Eli Lilly.

Det fremgår af regnskabet for første kvartal, der er offentliggjort onsdag morgen, efter at det tidligere på året kom frem, at der var i hvert fald en sag om emnet.

I to af sagerne er visse indkøbsorganisationer - de såkaldte Pharmacy Benefit Managers (PBM'er) - desuden også blandt de tiltalte, da deres forretningsmodel skal have medvirket til, at amerikanere, der ikke har været dækket eller kun delvist dækket af sygesikringer, har måttet betale skyhøje priser for deres insulin.

Sagerne er fremsat på vegne af insulinbrugere, der ikke har været dækket af en sygeforsikring.

Ifølge sagsøgerne har de anklagede medicinalselskaber og indkøbsforeninger gjort sig skyldige i at begrænse konkurrencen og medvirket til, hvad der betegnes et "følelseskoldt, grådigheds-inspireret rabatspil".

Benægter anklagerne

Anklagen går blandt andet på, at indkøbsforeningerne ikke er gået efter at få den laveste pris, men derimod har bedt om at få de største rabatter.

"Det første kollektive søgsmål blev indgivet ved US District Court for the District of Massachusetts, men det er siden blevet trukket tilbage og indgivet igen ved US District Court for the District of New Jersey," skriver Novo Nordisk i regnskabet.

"Påstanden i søgsmålene, som nu alle er anlagt ved den samme føderale domstol, New Jersey Federal Court, er, at insulinproducenterne har indgået hemmelige prisaftaler med PBM’erne med henblik på kunstigt at forhøje listepriser, som brugerne betaler for insulinprodukter, og samtidig har tilbudt reducerede priser til PBM’erne gennem rabatter som et middel til at sikre adgang til deres lister over tilskudsberettigede lægemidler," fortsætter medicinalselskabet.

Søgsmålene gør gældende, at de lavere priser, som er blevet tilbudt PBM'erne, i stedet burde være kommet brugerne til gavn.

Novo Nordisk har tidligere erklæret sig uenig i anklagerne, og selskabet venter heller ikke, at sagerne får væsentlig betydning for de finansielle resultater eller pengestrømmene.

Novo Nordisk sagsøges igen i USA

Novo skal kæmpe i de amerikanske retssale

Søgsmål: Novos priser presser desperate diabetikere i USA

Forsiden lige nu

EUHA-optakt: Det skal vi holde øje med

Når det i morgen går løs på høreapparatsmessen EUHA i Nürnberg, er det især værd at holde med selskabernes status på remote fine tuning-teknologier, genopladelige batterier og det kommende over the counter-marked i USA. De helt store produktlanceringer skal vi nok ikke forvente, vurderer analytiker.

Danske rehabselskaber flokkes til det tyske marked

De danske producenter af hjælpemidler søger i stigende grad vækst fra salg i Tyskland. Det gælder etablerede koncerner som Guldmann, der investerer i Tyskland på ny, såvel som de helt små opstartsvirksomheder, der tager deres første skridt på markedet.

Seneste Medicinal & Biotek

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier