Biotekfirmaet bag den første genetiske behandling i den vestlige verden og den dyreste receptpligtige medicin nogensinde, trækker nu produktet tilbage på grund af manglende efterspørgsel.

Det skriver Reuters.

Kun én patient er blevet behandlet kommercielt, siden lægemidlet blev godkendt i Europa for næsten fem år siden, fortæller UniQure, det hollandske firma bag midlet.

Der er tale om det såkaldte Glybera, der kom i rekordbøgerne, da det blev godkendt i 2012 mod en meget sjælden blodsygdom og to år efter kom ud på markedet til en pris af omkring 1 mia. dollars – næsten syv mia. kr. – for et års behandling.

Men antallet af patienter, der er egnet til behandlingen har altid været meget få, og eftersom det er ikke er tegn på, at efterspørgslen stiger, meddeler selskabet nu, at det ikke vil forny sin fem-årige europæiske markedsføringstilladelse, som udløber til oktober. Det er italienske Chiesi Pharmaceuticals, der sælger lægemidlet for hollænderne.

Midlet er aldrig blevet godkendt i USA, og selskabet understreger, at der ikke ligger sikkerhedsmæssige hensyn bag tilbagetrækningen.

Glybera gives som en serie injektioner for at undgår det, der kaldes, lipoproteinlipase mangel, som gør, at blod klumper sig sammen med fedt.

  Han står i spidsen for de store drenge

  Tyskland overvejer verdens første genterapi  

  EU godkender for første gang en genterapi