Eli Lilly blev mandag ramt af en brat nedtur på Wall Street, efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, langfredag afviste at godkende selskabets nye lægemiddel til behandling af leddegigt. Et særdeles lukrativt marked, som domineres af de biologiske lægemidler som Humira og Enbrel.

Lilly faldt med 4 pct. til 82,38 dollar, og endnu værre gik det partneren Incyte, der har været med til at udvikle leddegigtmidlet ved navn baricitinib. Incyte drattede hele 10,5 pct. til 126,07 dollar.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse har sendt Lilly og Incyte hjem med ekstra hjemmearbejde. Især er FDA på jagt efter yderligere kliniske data for at afgøre den rette dosering af lægemidlet, skriver Eli Lilly i en meddelelse fredag.

For analytikere indikerer meldingen ifølge Bloomberg News, at en lancering af Baricitinib kan være udskudt til 2019 eller senere. Baricitinib var ifølge Bloomberg spået et salg på mere end 1 mia. dollar i 2020, men de estimater skal nu trimmes væsentligt, ligesom beslutningen giver anledning til usikkerhed om medicinen overhovedet kommer på markedet.

Det er selvsagt gode nyheder for selskabets primære rival, Pfizer med dets JAK-hæmmer Xeljanz, da baricitinib af mange var forventet til at kunne overgå Xeljanz, og midlet var spået til at blive en af de helt store lanceringer i 2017. Xeljanz solgte for 927 mio. dollars sidste år, og forventes dermed at ramme blockbuster-stadiet i år. Der er også andre midler i samme klasse på vej, blandt andet Gileads filgotinib og AbbVies ABT-494, og at være først på markedet er ikke alt, men afvisningen af baricitinib må siges at have rystet posen.

Eli Lilly fastholder i sin meddelelse forventningerne til 2017. Også de finansielle mål for den resterende del af dette årti fastholdes.

  FDA udskyder svar på Lillys gigthåb

  Eli Lilly og Incyte rapporterer positivt gigtstudie

  Pfizer misser skud mod verdens bedst sælgende lægemiddel