En "historisk" milliarddonation kan være på vej til det danske biotekmiljø fra Novo Nordisk Fonden. Tirsdag kunne erhvervsmediet Finans løfte sløret for de mulige planer på tegnebrættet fra fonden. De består blandt andet af en stor bygning i forbindelse med en af de store forskningsinstitutioner med tilhørende laboratorier. Derudover vil der også være en inkubator - en slags rugekasse - for spæde forskningsprojekter. I følge Finans' oplysninger vil donationen være den største af sin slags nogensinde i Danmark.

Og planerne om en mulig milliardindsprøjtning har skabt begejstring i det danske lfe science-miljø. Formand for Dansk Biotek, Martin Bonde, kalder det over for Finans "fuldstændig fantastisk", hvis Novo Nordisk fonden gør alvor af planerne. Biotekinvestor og bestyrelsesformand for Forward Pharma, Florian Schönharting, mener, at det vil give dansk biotek et boost, mens man hos venturefonden Sunstone Capital ser milliarddonationen som en mulighed for, at dansk biotek kan bevæge sig op "i den absolutte europæiske superliga."

"Det har været særlig slemt, efter at innovationsmiljøerne ikke længere investerer i biotek. Initiativet fra Novo Nordisk Fonden vil kunne løfte meget, og det vil kunne give Sunstone flere danske investeringsmuligheder på længere sigt," siger Sten Verland, partner i Sunstone Capital, til Finans.

  Novo-ejer vil kickstarte nyt dansk biotekeventyr med milliarddonation

  "At få Novo A/S i ejerkredsen taler for sig selv"

  Novo-fond på vej med milliarder til diabetescentre