Et nyt europæisk hjernesamarbejde har  set dagens lys. Med i alliancen er blandt andet danske Lundbeck, der sammen med en række spillere fra big pharma som eksempelvis Novartis, Eli Lilly og AbbVie nu skal forsøge at løse gåden om de komplicerede hjernesygdomme Alzheimers og Parkinsons sygdom. Det skriver Berlingske.

Også de to eliteuniversiteter Cambridge og Oxford samt danske Aarhus Universitet er ed i samarbejdet. Formålet med samarbejdet er at finde en metode til at stoppe spredningen af de proteiner - såkaldte toksiske proteiner - der ødelægger hjernecellerne.

"Fokus har meget været på at fjerne proteinerne, når de ikke er i cellerne. Her prøver vi at se, om vi kan fjerne dem, når de er inde i cellerne. Det handler om at få styrket de mekanismer, som nedbryder de toksiske proteiner, så de ikke spreder sig til hele cellen, som dermed dør," siger Jan Egebjerg, underdirektør i Lundbecks afdeling for forskning i neurodegeneration, til Berlingske.

De enkelte virksomheder kan efter projektets afslutning gå videre med udvikling af en egentlig lægemiddelkandidat, hvis der skulle være dukket lovende forskning op undervejs.

Forskningsprojektet er sat til at løbe i fire år med et budget på godt 80 mio. kr. Samarbejdet er støttet af EU med 35 mio. kr.

  Bank hæfter ny købsanbefaling på Lundbeck-aktie

  Lundbeck: Kan ikke mærke prispres på medicin i USA

  Lundbeck på aftalejagt i Boston