MedWatch

FDA godkender nyt middel mod æggestokkræft

Et amerikansk biotekselskab, der angiveligt tiltrækker sig interesse fra flere store medicinalaktører, har fået godkendt sit lægemiddel til behandling af æggestokkræft.

Det amerikanske biotekfirma Tesaro har fået en markant fjer i hatten. De amerikanske tilsynsmyndigheder FDA har ifølge Endpoints News godkendt selskabets lægemiddel niraparib, der vil blive markedsført under navnet Zejula.

Lægemidlet, der er af typen PARP-hæmmer, er blevet godkendt til behandling af æggestokkræft på baggrund af fase 3-studiet ENGOT-OV16/NOVA. I fase 3-studiet evaluerede Tesaro og de europæiske forskere sikkerhed og effekt af niraparib som vedligeholdelsesterapi til patienter med tilbagevendende kræft i æggestokkene, som var blevet behandlet med platinbaseret kemoterapi.

I alt deltog 553 patienter i studiet. Godt 200 af patienterne havde en mutation i gener kendt som BRCA, mens den resterende del ikke havde disse mutationer. Dataene viste, at niraparib forlængede den såkaldte progressionsfri overlevelse (PFS) – altså tiden indtil sygdommen forværres – betydeligt for alle patientgrupper.

Immunterapier, som hæmmer enzymet PARP – eller poly ADP ribose polymerase – kan bremse væksten af kræfttumorer og give patienter længere tid at leve i ved at forhindre, at kræftcellerne kan reparere sig selv, efter de er blevet beskadiget af kemoterapi.

Tesaro har ad flere omgange været rygtet som opkøbsmål blandt flere af de store medicinalkoncerner. Amerikanske Medivation, der sidste år blev købt af Pfizer for 14 mia. dollars, råder i lighed med Tesaro også over en eksperimentel PARP-hæmmer, talazoparib, og udover sit markedsførte prostatakræftmiddel Xtandi har det været en af de væsentligste grunde til Pfizers milliardopkøb.

Tidligere havde franske Sanofi også forsøgt at overtage Medivation, men man måtte altså se sig slået af sin amerikanske rival. Men franskmændene har tilsyneladende ikke opgivet håbet om at tilføje en PARP-hæmmer til sin portefølje, og er angiveligt med i feltet af selskaber, der vil købe Tesaro.

Reuters: Biotekselskab gør klar til at afværge overtagelse

Sanofi rygtes interesseret i nyt selskab

Konkurrencen skærper til i lovende ny kræftklasse

Her er CHMP's anbefalinger i februar

Forsiden lige nu

Disse virksomheder får lov at dyrke cannabis i Danmark

Lægemiddelstyrelsen har offentliggjort navnene på det ene selskab, som indtil nu har fået tilladelse til at dyrke det såkaldte cannabismellemprodukt, der er en forarbejdet udgave af råproduktet. Derudover har 11 selskaber har fået tilladelse til at dyrke cannabis.

Seneste Medicinal & Biotek

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier