Aktionærerne i det amerikanske biotekselskab Cytomx Therapeutix kan se frem til jackpot, når børsen åbner i USA mandag.

Aktien stiger op mod 38 pct. på formarkedet, efter at selskabet har offentliggjort en partneraftale til en værdi af op mod 3,8 mia. dollars med det amerikanske medicinalselskab Bristol-Myers Squibb.

Ifølge aftalen lægger Bristol-Myers Squibb en forudbetaling på 200 mio. dollars til Cytomx og modtager som modydelse en option på op til otte lægemiddelkandidater, heraf seks mod kræft.

De otte lægemiddelkandidater er rettet mod otte forskellige sygdomsmål, og Cytomx kan modtage yderligere udviklings- og salgsmilepæle på op til 448 mio. dollars inden for hvert sygdomsmål, hedder det i en fælles meddelelse fra selskaberne.

Endelig er Cytomx berettiget til procenter, eller royalties, af et eventuelt salg af lægemidlerne. De starter som en mellemhøj encifret procentdel og kan stige til en lav tocifret procentdel.

Overbygning

Den nye aftale mellem BMS og Cytomx bigger videre på et samarbejde oprindeligt indgået i 2014 mellem selskaberne.

Den aftale drejede sig om fire sygdomsmål inden for kræftbehandling, herunder proteinet CTLA-4, som BMS allerede bruger i sit middel Yervoy – verdens første godkendte immunterapi.

Den kandidat er nået så langt i udviklingen, at man er på vej til at få den klassificeret som et Investigational New Drug (IND) i USA, som er nødvendig før man kan starte egentlige kliniske studier på tværs af statsgrænser.

De tre andre programmer er i det, man kalder lead discovery og optimization-fasen, som ligger inden præklinisk udvikling.

Både de fire oprindelige programmer og de otte nye er baseret på Cytomx’ såkaldte Probody-teknologiplatform til udvikling af terapeutiske antistoffer.

  BMS udvælger mulig arvtager til verdens første immunterapi

  AbbVie indgår tredje onkologiaftale på en uge

  BMS betaler milliarder for nye kræftaftaler

  Galecto går glip af BMS-milliarder