Richard Gonzalez har ifølge Reuters i denne uge garanteret, at det selskab, han står i spidsen for, vil holde samtlige listeprisstigninger på dets produkter under 10 pct. i 2017.

Dermed følger AbbVie i fodsporene på Allergan og Novo Nordisk, der begge tidligere har varslet samme form for mådehold. Allergan har indtil videre levet op til det med januar måneds prisstninger, som dog for langt de flestes vedkommende også lå meget tæt på 10 pct.

"Der foregår en heftig debat lige nu om prisfastsættelse. Vi er nødt til at sikre, at vi opererer på en passende måde ... og demonstrerer værdien af de produkter, vi har," sagde AbbVie-topchefen ifølge Reuters til investorer på den igangværende JP Morgan-konference.

Alt imens topchefen kom med sin garanti, holdt den kommende amerikanske præsident Donald Trump sin første pressekonference i New York, hvor han tordnede mod medicinalindustrien, og varslede store besparelser på indkøb af medicin.

I San Francisco forpligtede Richard Gonzalez sit selskab til kun at hæve priserne på produkterne én gang årligt og ikke med mere end 10 pct. Medicinalselskaberne har været udsat for kritik, fordi de netop har hævet priserne flere gange om året og med markante procentsatser.

AbbVies bedst sælgende produkt er gigtmidlet Humira, som solgte for omkring 14 mia. dollars i 2015. Selv med de mere mådeholdne prisstigninger forventer Richard Gonzalez, at salget af det middel vil overstige 18 mia. dollars i 2020.

  Trump sender medicinalaktierne i dørken  

  Novo efter Lillys pristiltag: Vi vil gå en anden vej

  Åbent brev fra Novo-direktør: Vi sætter en grænse for prisstigninger

  Allergan holder sig til prisløfte  

  Topchef råder industrien til at gøre sig klar til prisskæringer

  Sanofi giver kæmpe rabat i USA

  Lundbeck føler intet pres på amerikansk marked

  9,9 er da ikke tocifret