I et forsøg på at møve sig yderligere ind på markedet for immunterapier har tyske Merck nu indgået en samarbejdsaftale med det amerikanske biotekselskab Vaccinex. Samarbejdet skal kombinere Mercks immunterapi (som man udvikler i samarbejde med Pfizer), avelumab og Vaccinex’ ekpertimentelle behandling VX15/2503.

Det skriver FierceBiotech.

Målet for kombinationsbehandlingen er i første omgang ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), der er en af de mest populære indikationer inden for immunterapi. Der blev ikke offentliggjort nogen finansielle oplysninger eller tidslinjer for projektet, men det er Vaccinex, der kommer til at stå for fase 1b- og fase 2-forsøgene.

VX15/2503 befinder sig som sagt på de tidlige stadier, men har allerede været testet i en række indikationer, blandt andet inden for multipel sklerose og Huntingtons sygdom, som det faktisk fik orphan drug-status på i august af de amerikanske lægemiddelsmyndigheder. Det er håbet, at denne nye kandidat kan være med til at løfte Pfizer og Mercks sats inden for immunterapi.

Pfizer og Merck er et godt stykke bagefter deres rivaler inden for immunterapi. De helt store navne inden for området er som bekendt Keytruda og Opdivo, produceret af henholdsvis amerikanske Merck/MSD og Bristol-Myers Squibb. Roche ligger lige i halen på dem, og dernæst AstraZeneca, så der er lang vej endnu, hvis Pfizer og Merck skal indhente det forspring.