Medicinalselskabernes forsøg på at sende spotlyset over på mellemmændene i den amerikanske sundhedssektor ser nu ud til at have haft en vis effekt på den amerikanske kongres.

For ifølge FiercePharma vil kongreskomitéen House Committee on Oversight and Government Reform muligvis til at undersøge PBM'erne nærmere.

Pharmacy benefit managers (PBM), hvor de tre største tæller Express Scripts, UnitedHealth og CVS, forhandler sig frem til priser med medicinalselskaber og udarbejder lister over foretrukne lægemidler, der kan bruges af amerikanske patienter. I de seneste år er der sket en konsolidering på dette marked, hvilket har medført, at PBM'erne har opnået en større forhandlingsstyrke over for medicinalselskaberne.

De amerikanske politikere på begge fløje er for alvor begyndt at grille de store medicinalkoncerner i forhold til de vedvarende og betragtelige prisstigninger på lægemidler. De store koncerner har så efterfølgende forsøgt at sende en del af sorteper videre til PBM'erne og på et "ødelagt system", der udelukkende har indbyggede incitamenter til at lade priserne stige.

Republikanske Buddy Carter er medlem af Repræsentanternes Hus, apoteker og sidder med i den førnævnte komité. Og han er ikke umiddelbart begejstret for PBM'ernes rolle i systemet. Han mener, at der skal en større åbenhed ind i prissætningen af lægemidler, og at der er en hemmelighedsfuld karakter over PBM'ernes rabataftaler med medicinalindustrien.

  Medicinalselskaber sender sorteper videre for amerikanske priser

  Danske: Prisstigninger ændrer sig i USA

  Danske: Aggressive Lilly presser Novo

  Rebien: Derfor regner vi med prishug i USA

  Myndigheder gransker medicinalselskabers forhold til PBM'erne