Biotekinvestorer i Danmark har glemt, hvad venturekapital egentlig betyder. Adventure - eventyr.

Og det er hele problemet ved den finansielle kultur i Danmark, når man taler om at investere i biotek. For selvom Scientific American Worldview rater Danmark som nummer to i verden for biotekvirksomheder og innovation, så bider de institutionelle investorer ikke for alvor på krogen. Det skriver David Solomon, tidligere direktør i Zealand Pharma og norske Bionor, i en kommentar i Berlingske Business.

"Problemet ligger i den finansielle kultur. Den er for konservativ. I USA kaldes investeringer i sektoren for venturekapital. Venture er en forkortelse af ordet adventure - eventyr. I Danmark har vi overført dette til termen risikokapital. Vi ynder at investere i profitskabende, overskudsgivende selskaber med frie pengestrømme og vækstpotentiale," skriver canadieren blandt andet.

Dermed glemmes de underskudsgivende virksomheder med store potentialer, men som mangler penge for at gennemføre kliniske forsøg for at få markedsgodkendelser og komme i gang med salget. De må i stedet søge mod udlandet i håb om at finde penge - som det blandt andet er sket for Genmab, Zealand Pharma og Bavarian Nordic, påpeger David Solomon.

Derfor opfordrer han investorerne til at være mere modige, så håbet om et dansk biotekeventyr kan blive til virkelighed - både til gavn for investorer, selskaberne og nationen som helhed.

David Solomon fortalte i starten af juni til dagbladet Børsen, at han arbejder på at starte en ny nordisk biotekfond med 2,2 mia. kr. i ryggen. Om denne fond vil tage en anden kurs end den, han mener danske investorer er på, vil tiden vise.

  Vraget biotekdirektør vil oprette milliardfond

  Solomon slagtet i norsk biotekselskab efter aktionærkup