Novo har aldrig selv lavet en grundlæggende opdagelse. I stedet bygger en af Danmarks mest succesrige virksomheder sin værdi og fremgang på forskere på universiteterne.

Det er dem, der har æren for de storsælgende produkter, som nu omsætter for milliarder. Sådan lyder det fra Novo Nordisks forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, i mandagens udgave af Berlingske.

Han efterlyser større respekt for de forskere, der bruger deres arbejdsliv i universiteternes laboratorier og ofte lægger grunden til de store forretninger i dansk erhvervsliv.

Udmeldingen kommer oven på, at de universitetsansatte blev sat i kritisk lys sidste efterår, de regeringen forud for milliardbesparelser på uddannelsesområdet meldte ud, at universiteterne sagtens kunne tåle flere besparelser.

Daværende forskningsminister, Esben Lunde Larsen sagde da, at der ikke var nogen der skulle bilde ham ind, ”at de institutioner, der i dag er kornfede ikke også kan stramme op.”

”Det sårer folk rigtigt meget. De folk, jeg kender på universiteterne, arbejder altså længere end den gennemsnitlige Novo Nordisk-medarbejder. Og de er meget mindre kornfede. Jeg skal love dig for, at folk er optændt af den hellige ild. At kalde dem for kornfede…;” siger Mads Krogsgaard Thomsen til Berlingske uden at færddiggøre sin sætning.

Forskningsdirektøren pointerer i avisen, at Danmark ikke kan klare sig i det globale kapløb, hvis uddannelsessystemet ikke kan bidrage med forskere i topniveau, og skoser politikerne for ikke at være i stand til at tænke langsigtet.

Novo-direktør: Vi står på en brændende platform i Danmark

Novo Nordisk retter igen bredside mod regeringens spareplaner

Medicinalkæmper sender spareadvarsel til regeringen