Det kan godt være, at det var Merck, der i sidste uge stod tilbage som sejrherren i en patentstrid med Gilead om selskabets blockbustere Sovaldi og Harvoni, men det er Gilead, der rent økonomisk står tilbage som vinderne. Det skriver FiercePharma.

  Merck vinder over Gilead i hepatitis-sag  

For umiddelbart kan regningen for Gilead blive langt mindre end forventet. En californisk jury har i første omgang tildelt Merck og partneren Ionis Pharmaceutical en skadeserstatning på 200 mio. dollars, som man mener, er en fair del af Gileads salg af sofosbuvir-baserede lægemidler frem til 31. december 2015.

Det amerikanske salg af Sovaldi og Harvoni løber op i mere end 23 mia. dollars fra lancering og frem til 31. december 2015. Analytikere havde spået royalties til Merck på omkring 5 pct. Skulle det have nået det niveau, ville den første erstatning frem til 31. december 2015 have været på 1,5 mia. dollars.

Næste runde kommer til at omhandle betalinger til Merck fremadrettet. Hvis man fortsætter samme niveau som hidtil, vil det ligge langt fra de 3 mia. dollars, som analytikere havde spået, det kunne nå.