En kendelse tirsdag i denne uge kan gå hen og blive særdeles dyr for amerikanske Gilead Sciences. Her stadfæstede en jury i San Jose, Californien, ifølge Reuters nemlig gyldigheden af to Merck-patenter i en højt profileret strid om Gilead blockbusterprodukt mod hepatitis C.

Merck har fremført, at straks efter, at selskabet offentliggjorde sit patent på sit hepatitis-middel i 2002, så brugte Pharmasset, der senere blev opkøbt af Gilead det til at udvikle det, der senere skulle blive til sofosbuvir. Sofosbuvir er det aktive stof i Gilead-produkterne Sovaldi og Harvoni.

Og nu kræver Merck sig betalt. Selskabet søger således en 10 pct. royalty på Gileads amerikanske salg af de to midler, der nærmede sig næsten 21 mia. dollars 2014 og 2015, ligesom man også vil have 10 pct. i royalty af det fremtidige salg. Det globale salg af de to produkter var i 2015 på 19,2 mia. dollars.

"Selvom vi er skuffede over juryens dom i dag, så er der en række udestående spørgsmål, som skal afgøres af juryen og dommeren," udtalte en talskvinde for Gilead, der dog ifølge Reuters afviste at kommentere en eventuel appel.

  Gilead og Merck i milliardslagsmål

  Mercks hepatitis-middel slår Gileads guldæg

  Verdens bedst sælgende lægemiddel sikrer Gilead bundlinjehop på 50 pct.

  Merck-godkendelse er god nyhed for amerikanske betalere

  Grønt lys for flere hepatitis C-behandlinger