Valeant Pharmaceuticals kan stå overfor et muligt konkursscenarie, hvis ikke selskabet enten kan præsentere årsrapporten til tiden eller genforhandle lånevilkår med kreditorerne.

Det skriver Wall Street Journal.

Valeant Pharmaceuticals har tabt 90 pct. af markedsværdien siden sit højdepunkt i august. I sidste uge alene oplevede aktien et fald på 50 pct. efter en telekonference fyldt med dårlige nyheder.

Telekonferencen blev ledet af virksomhedens administrerende direktør, Michael Pearson, som er tilbagevendt efter to måneders sygdom. Han lagde ud med at nedjustere forventningerne til 2016 fra en omsætning på 12,5-12,7 mia. dollar til 11-11,2 mia. dollars.

Dernæst blev der stillet spørgsmålstegn til hvorvidt firmaet vil være i stand til at præsentere årsregnskabet til tiden, hvilket har førte ramaskrig fra investorerne. Det skyldes, at kreditorerne kan kræve tidligere tilbagebetaling, hvis ikke Valeant præsenterer et rettidigt årsregnskab. Administrerende direktør Michael Pearson venter at kunne offentliggøre regnskabet i april, men vil ikke give lovning på det.

Selskabet har en gældsbyrde på 30 mia. dollar, og derfor vil en optrappet tilbagebetaling af gæld samt lavere kapital fra aktionærerne skabe et enormt pres på Valeants likviditet.

"Vores tanker (omkring Valeant, red) har på sin vis ændret sig siden tirsdags præsentation," siger senioranalytiker Neil Bizily fra Thrivent Asset Management til Wall Street Journal, og henviser til seriøse problemer hos Valeant.

  Valeant-aktien faldet 60 pct. siden tirsdag

  Memo fra chefen: Vi går ikke konkurs

  En tastefejl på 600 mio dollars skaber tvivl hos Valeant-aktionærer