Dagen for offentliggørelsen af årsregnskabet udviklede sig hurtigt til en perfekt storm for det canadiske medicinalselskab Valeant. Topchef Michael Pearson var vendt tilbage kun to uger forinden efter en to måneder lang sygdomsperiode, og skibet har i den grad savnet sin kaptajn.

Tirsdag skulle det ifølge Bloomberg vise sig på mange måder. En 600 mio. dollars stor slåfejl i en pressemeddelelse, en telekonference, der efterlod analytikere og investorer forvirrede og vrede, og Valeants største investor, Sequoia Fund, der mistede 1,26 mia. dollars på det 51 pct. store aktiekursfald, der kom samme dag. Samtidig kom nyheden om, at selskabet ikke har tilstrækkeligt styr på sine tal til at indgive sine finansielle rapporter til tiden, hvilket potentielt kan sætte selskabets evne til at overholde tilbagebetalingen af selskabets gæld, der er vokset til 30 mia. dollars, over styr.

Slåfejlen kom i forbindelse med selskabets investortelekonference. Finansdirektør Rob Rosiello henviste her til en PowerPoint-side, der viste, at selskabets 2016-indtjening ville være på 6 mia. dollars. Tre timer tidligere havde selskabet i en pressemeddelelse meldt om en 2016-indtjening på 6,6 mia. dollars.

"Der sker for mange underlige ting her. Der var slåfejl. Det viser blot den manglende kontrol, manglen på detaljer. Og hvis det sker på de her niveauer, hvor slutter det så? Du vil gerne være en investor, ikke en gambler," siger Matthew Duch, en porteføljemanager hos Calvert Investments, der forvalter mere end 13 mia. dollars, til Bloomberg.

  Valeant skuffer og nedjusterer

  Sygemeldt direktør vender tilbage til Valeant

  Valeant skal rette to års regnskabstal

Valeant bliver kigget efter i sømmene