Ifølge USA's største farmaceutorganisation, Express Scripts, er prisen på receptmedicin steget til det dobbelte på blot fem år. Flere frygter, at de høje priser kan resultere i politisk indgriben.

Det skriver Financial Times.

Prisen på patentbeskyttet receptmedicin steg i 2015 med 16,2 pct., hvilket markerer en tendens, der har stået på siden 2011, hvor priserne er steget eksponentielt med 98 pct.

Kigger man i detaljen, var den samlede stigning for al receptmedicin dog ifølge Reuters på "kun" 5,2 pct. i 2015, hvor Express Scripts for første gang medregnede de rabatter, man kan opnå fra medicinalselskaberne. Det trak 2,7 procentpoint ud af væksten. Væksten var således markant mindre i 2015 end året før, hvor væksten uden rabat lå på 13 pct. I år forventer man dog, at stigningen vil blive på 6,8 pct., mens den i 2017 og 2018 vil være på 7,3 pct. og 8,4 pct.

De høje medicinpriser er blevet et centralt emne i den amerikanske primærvalgkamp, hvor især den demokratiske spidskandidat, Hillary Clinton, har angrebet flere sværvægtere i medicinalindustrien.

"Jeg går efter dem. Denne prisudnyttelse vil vi sætte en stopper for," sagde Hillary Clinton i februar i en kampagne rettet mod det canadiske medicinalselskab Valeant, der er berygtet for at skrue priserne højt op på medicin.

Hillary Clinton har i løbet af sin valgkamp ofte rettet opmærksomheden mod Elea Capitals Martin Shkreli, der sidste år justerede prisen på kræft- og aidsmedicin fra 13,50 dollar per pille til 750 dollar per pille.

I den mere beskedne ende har selskaberne Abbvie, der producerer gigtmedicin, og Gilead, som udvikler en pille mod hepatitis C, bidraget til den samlede statistik med prisstigninger på 17,8 pct. i 2015.

  Novos Tresiba-data ændrer ikke tilskudsstatus hos sygekasse

  "Jeg har ingen anelse om, hvor de 3 mia dollars kom fra"

  Amerikansk sundhedsforsikringsselskab truer leverandør

  Prispresset på medicin vil øges i USA

  Express Scripts lancerer ny prissætning