MedWatch

Prisen på receptmedicin stiger kraftigt i USA

Udgifterne til receptpligtig medicin i USA steg ifølge Express Scripts mindre i 2015 end det forrige år, men kraftigere stigninger er på vej.

Ifølge USA's største farmaceutorganisation, Express Scripts, er prisen på receptmedicin steget til det dobbelte på blot fem år. Flere frygter, at de høje priser kan resultere i politisk indgriben.

Det skriver Financial Times.

Prisen på patentbeskyttet receptmedicin steg i 2015 med 16,2 pct., hvilket markerer en tendens, der har stået på siden 2011, hvor priserne er steget eksponentielt med 98 pct.

Kigger man i detaljen, var den samlede stigning for al receptmedicin dog ifølge Reuters på "kun" 5,2 pct. i 2015, hvor Express Scripts for første gang medregnede de rabatter, man kan opnå fra medicinalselskaberne. Det trak 2,7 procentpoint ud af væksten. Væksten var således markant mindre i 2015 end året før, hvor væksten uden rabat lå på 13 pct. I år forventer man dog, at stigningen vil blive på 6,8 pct., mens den i 2017 og 2018 vil være på 7,3 pct. og 8,4 pct.

De høje medicinpriser er blevet et centralt emne i den amerikanske primærvalgkamp, hvor især den demokratiske spidskandidat, Hillary Clinton, har angrebet flere sværvægtere i medicinalindustrien.

"Jeg går efter dem. Denne prisudnyttelse vil vi sætte en stopper for," sagde Hillary Clinton i februar i en kampagne rettet mod det canadiske medicinalselskab Valeant, der er berygtet for at skrue priserne højt op på medicin.

Hillary Clinton har i løbet af sin valgkamp ofte rettet opmærksomheden mod Elea Capitals Martin Shkreli, der sidste år justerede prisen på kræft- og aidsmedicin fra 13,50 dollar per pille til 750 dollar per pille.

I den mere beskedne ende har selskaberne Abbvie, der producerer gigtmedicin, og Gilead, som udvikler en pille mod hepatitis C, bidraget til den samlede statistik med prisstigninger på 17,8 pct. i 2015.

Novos Tresiba-data ændrer ikke tilskudsstatus hos sygekasse

"Jeg har ingen anelse om, hvor de 3 mia dollars kom fra"

Amerikansk sundhedsforsikringsselskab truer leverandør

Prispresset på medicin vil øges i USA

Express Scripts lancerer ny prissætning

Forsiden lige nu

Japansk medvind til dansk medicoopstart

Det danske opstartsselskab Medtrace har indgået et nyt samarbejde med et japansk industrikonglomorat, som skal hjælpe selskabet med den regulatoriske og kommercielle udvikling af hovedproduktet.

Biogen får også norsk nej til Spinraza

Prisen på lægemidlet Spinraza er urimelig høj, mener nu også den norske pendant til Medicinrådet, 'Beslutningsforum for nye metoder', der – ligesom Medicinrådet i Danmark – ikke vil anbefale midlet som standardbehandling.

Seneste Medicinal & Biotek

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier