Fronterne bliver trukket hurtigt op omkring det 20 mia. dollars store Medicare-program i USA i disse tider. Allerede dagen efter, at U.S. Centers for Medicare and Medicaid Services meddelte, at man vil forsøge at reducere omkostningerne i det 20 mia. dollars store Medicare Part B-program, der betaler læger for at give dyre lægemidler til kræft og andre sygdomme, melder både brancheorganisationer, læger og politikere sig på banen.

Som systemet er nu, så betaler det offentlige lægerne prisen på et lægemiddel, plus yderligere 6 pct. for behandlinger i lægepraksissen, hvilket ifølge U.S. Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) kan tilskynde lægerne til at ordinere dyrere medicin, end de ellers ville.

Et alternativt system til dette ville reducere procentdel fra 6 pct. til 2,5 pct. og tilføje et fast gebyr på 16,80 dollars per dag per lægemiddel.

Men det huer ikke aktørerne i systemet ifølge FierceBiotech. Biotekselskabernes største brancheforening, Biotechnology Innovation Organization (BIO) siger, at man er "alvorligt bekymret" for forslaget, mens flere republikanske politikere har udtalt sig negativt, ligesom også især kræftlægerne er bekymrede for reduktionen i betaling.

"Det er en underdrivelse at sige, at dette seneste initiativ fra CMS er misforstået og en farefuld kræftbehandlingspolitik. Det vil kun tjene til at fremskynde konsolideringen af kræftbehandling i dyrere hospitaler og underminere læge/patient-samarbejdet om behandling af kræft. Jeg troede, at vi var i krig mod kræft, ikke kræftbehandling," siger Ted Okon, direktør for nonprofit-organisationen Community Oncology Alliance i en udtalelse.

  USA kigger på alternative betalingsplaner

  Diabetespriser under pres i USA

  Obama vil sænke priserne på medicin