MedWatch

Tre biotekvirksomheder i klemme i CRISPR-tvist

Den amerikanske patent- og varemærkestyrelse starter i dag med at se på, hvilke krav parterne kan gøre gældende, når de skal afgøre, hvem der ejer patentet på den såkaldte CRISPR-teknologi. Tre biotekselskaber står midt i striden.

Hvem ejer rettigheden til den hotte genediteringsteknik CRISPR?

Det skal den amerikanske patent- og varemærkestyrelse afgøre, og de indledende øvelser starter i dag.

Det skriver FierceBiotech.

I hver sit ringhjørne står henholdsvis Feng Zhang, professor ved the Broad Institute og Massachusetts Institute of Technology og Jennifer Doudna fra Berkely sammen med Emmanuelle Charpentier fra Umeå Universitet.

Doudna indsendte en patentansøgning på CRISPR-teknolgien, der virker som en saks, som kan gå ind og klippe en celles DNA-sekvens op og erstatte dele af den, seks måneder før Zhang. Sidstnævnte hævder imidlertid, at hans ansøgning dækker den egentlige teknik, mens Doudna’s ansøgning kun handlede om, hvordan man klipper DNA-tråde op i et reagensglas.

Midt i striden står tre biotekselskaber: Editas Medicine, CRISPR Therapeutics og Intellia Therapeutics. Editas har købt eksklusivt licens til Zhangs patent, mens CRISPR arbejder med Charpentier, og Jennifer Doudna var med til at stifte Intellia.

Alle tre selskaber arbejder med CRISPR-teknikken i projekter rettet mod sjældne sygdomme, og har selskaberne allieret sig med en af taberne, kan det komme til at koste dyrt.

Tilladelse til at genmanipulere fostre

Domstol indleder undersøgelse af patenttvist om genteknologi

Genteknologi-selskab gør klar til børsnotering

Forsiden lige nu

Novo-direktør: Det kan man ikke gøre meget bedre

Et amerikansk ekspertpanel under FDA stemte onsdag så godt som enstemmigt for en godkendelse af Novo Nordisks lægemiddelhåb semaglutid. Det vakte stor glæde i selskabets hovedkvarter, hvor forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen fulgte seancen med flere hundrede kolleger.

Sydbank: Eksperter ser semaglutid som den førende GLP-1-analog

Ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen var de eksperter, som onsdag aften anbefalede en amerikansk godkendelse af Novo Nordisks lægemiddelhåb semaglutid, meget tilfredse med både effekt- og hjertekardata på midlet. Han forventer en kursstigning fra morgenstunden og en godkendelse til december.

Amerikansk Novo-rival sætter sig selv til salg

Novo Nordisks nærmeste rival på det amerikanske marked for fedmebehandling sår tvivl om sin egen overlevelse og lægger blandt andet op til, at et salg eller en fusion kan komme på tale.

Seneste Medicinal & Biotek

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier