Statsadvokaten i New York har bedt 16 sygeforsikringsselskaber om oplysninger om deres dækning af hepatitis C-midler i kølvandet på bekymringer om, at nogle virksomheder begrænser dækningen af de dyre produkter. Det skriver Bloomberg med henvisning til en kilde tæt på undersøgelsen.

Blandt andre den store aktør Aetna bekræfter over for Bloomberg, at de er en del af undersøgelsen, men har derudover ingen kommentarer. Statsadvokaten har blandt andet anmodet selskaberne om dokumenter, der forklarer, hvordan de træffer beslutninger om, hvem der skal dækkes eller ikke dækkes.

Der har været en del debat om priserne på især Gileads hepatitis C-middel Harvoni og AbbVies Viekira Pak. Selskaberne selv har argumenteret med, at midlerne er særdeles effektive og stort set kurerer patienterne efter en 12-ugers behandling.

Nogle forsikringsselskaber har begrænset adgangen til disse midler ved at begrænse dem til den sygeste del af patienterne. Selskaberne siger, at selv med de rabatter, som medicinalselskaberne giver, så har de ikke har råd til lægemidlet.

Gileads kombinationsbehandling Harvoni koster 94.500 dollars for 12 ugers behandling, mens Viekira Pak fra AbbVie går for 83.000 dollars for 12 uger. Men en ny aktør, Mercks Zepatier, der kombinerer stofferne elbasvir og grazoprevir og er blevet godkendt mod genotype 1 og 4 af levervirussen, vil angiveligt få en listepris på "blot" 54.600 dollars.

  Grønt lys for flere hepatitis C-behandlinger

  Merck-godkendelse er god nyhed for amerikanske betalere  

  Gilead i ny modvind pga. prisen på hepatitis-midler  

  Amerikansk fremdrift til Gileads hepatitis-behandling