Det amerikanske kreditvurderingsbureauet Moody's tager nu konsekvensen af, hvad medicinalbranchen har oplevet gennem længere tid. Der har været skrevet og snakket meget om prispres på det amerikanske marked, og den faktor ser Moody's som en konstant over den nærmeste fremtid. Derfor nedgraderer man ifølge FierceBiotech industriens vækstudsigt fra "positiv" til "stabil".

Konsolideringen blandt de store aktører på betalersiden, hele Skhreli-farcen og den skarpe valgskampsretorik fra især de demokratiske præsidentkandidater har fyldt meget i billedet det seneste halve år. Men det er ikke den eneste faktor, som Moody's begrunder sin nedgradering med.

Den negative effekt af den stigende dollar trækker ned, når det kommer til de oversøiske overskud for USA-baserede virksomheder, og en langsom salgskurve for nogle af nye produkter trækker også ned. Moody's forventer nu 3-4 pct. EBITDA-vækst over de næste 12 til 18 måneder, hvilket er en reducering fra det forrige niveau på 4-5 pct. Tingene kan dog ændre sig.

"Vi kunne ændre vores vurdering til "positivt" (...), hvis prisfleksibiliteten stiger, hvis nye produktlanceringer væsentligt overstiger forventningerne, eller hvis en ny runde af mega-fusioner i industrien skaber store muligheder for reduktion af omkostninger," skriver Moody's ifølge FierceBiotech.

  "Jeg har ingen anelse om, hvor de 3 mia dollars kom fra"

  UBS: Novos langsigtede mål er for optimistiske

  Medicinalgiganter slår igen i amerikansk priskrig

  Prispresset på medicin vil øges i USA

  Novo forventes at skrue ned for charmen