Det er fem måneder siden, at det amerikanske biotekselskab Verastem måtte se i øjnene, at selskabets kræftmiddel VS-6063 (defactinib) ikke kunne producere de ønskede resultater i forbindelse med behandling af cancerformen mesothelioma. Men nu er der altså nyt håb for lægemidlet, for tyske Merck og Pfizer vil teste det i kombination med deres checkpoint-hæmmer avelumab mod æggestokkekræft. Det skriver FierceBiotech.

Dermed når defactinib hele cirklen rundt – midlet begyndte nemlig sit liv hos Pfizer, der videresolgte det til Verastem tilbage i 2012. Det har indtil videre ikke været den bedste investering set fra Verastems synspunkt, for fiaskoen med midlet kostede selskabet dyrt – aktieprisen faldt med 65 pct., og selskabet måtte fyre halvdelen af sine ansatte.

Merck har i stedet for nydt en bedre succes med avelumab – Pfizer betalte 850 mio. dollars for at indgå et partnerskab med Merck om udviklingen af midlet, der er en konkurrent til amerikanske Mercks Keytruda, Bristol Myers-Squibbs Opdivo og Roches atezolizumab. Avelumab er dog stadig bagefter særligt Keytruda og Opdivo, som var først på banen inden for PD-L1-hæmmerne.

Verastem er da også involveret med amerikanske Merck om en kombinationsbehandling af Keytruda og defactinib. Aftalen blev indgået i januar.

Hverken Merck, Pfizer og Verastem har fremlagt de finansielle oplysninger om aftalen.

  Verastems aktier dykker efter Twitter-snak

  Pfizer mener, de har den potentielt bedste behandling mod kræft

  Merck og Pfizer skubber Avelumab ind i fase tre