MedWatch

FDA er træt af kuponprogram

Det amerikanske tilsynsagentur, FDA, mener ikke, at et kuponprogram, man har indført for at fremme udviklingen af lægemidler til behandling af sjældne lidelser hos børn, giver den ønskede effekt, fordi big pharma opkøber kuponerne og bruger dem inden for andre områder. Programmet kan risikere at stoppe i år.

Tanken var egentlig god. FDA indførte et program med værdibeviser, eller vouchers, for at fremme udviklingen af lægemidler til behandling af sjældne lidelser hos børn og giver modtageren mulighed for at fremme behandlingen af et andet og valgfrit lægemiddel. Det sker ved, at myndighedernes behandling får status af "priority review" og gennemføres på seks måneder mod normalt ti måneder.

Men disse værdibeviser kan også handles, og det er sket i stor stil. Så stor stil, at FDA ifølge FierceBiotech er blevet trætte af det. Seks værdibeviser er blevet tildelt, hvoraf fire er blevet solgt videre. AbbVie er topscoreren med en pris på 350 mio. dollars, mens også Novo-rivalen Sanofi har købt en – til 245 mio. dollars – som man har brugt til at komme i overhalingsbanen med diabetesmidlet LixiLan, der er udviklet sammen med danske Zealand Pharma.

Det amerikanske Government Accountability Office har kigget nærmere på programmet og udfærdiget en rapport, hvori embedsmænd fra FDA udtaler sig kritisk.

"FDA-embedsmænd har erklæret, at, mens de kraftigt støtter målet om at give et incitament til lægemiddeludvikling inden for sjældne pædiatriske sygdomme, så har de ikke set nogen beviser for, at programmet er effektivt," står der ifølge FierceBiotech i rapporten.

Programmet er indstillet til at afslutte 1. oktober 2016, og FDA-embedsmænd siger i rapporten, at de ikke støtter programmets fortsættelse. Det skyldes desuden også, at man i embedsværket mener, at den ekstra arbejdsbyrde fra programmet dræner agenturets ressourcer.

Alexion scorer eftertragtet voucher

AbbVie bruger milliarder på FDA-smutvej

Novo-rival køber sig til forspring hos FDA

Forsiden lige nu

MedWatch-indeks: Endnu en tung uge for biotekaktierne

Nedturen ser ud til at fortsætte for de danske biotekaktier, som alle oplevede kursfald i uge 47. Novo Nordisk ender for en efterhånden sjælden gangs skyld på toppen i MedWatch-indekset, efter at have givet markedet tiltro til fremtiden på sin kapitalmarkedsdag.

Seneste Medicinal & Biotek

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier