Novo Nordisk ligger som den mest faldende aktie i det danske C20 Cap-indeks torsdag, og det er der ifølge senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank tre årsager til.

"Faldet på de europæiske aktiemarkeder er torsdag specielt udtalt for medicinal og biotek, så det er en sur dag specielt for den her type aktier i dag. Derudover er det Novo-specifikke historier fremme," siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans og peger på dagens udgave af Jyllands-Posten.

Her stilles fokus på Novo Nordisks vanskeligheder i Kina, hvor den danske medicinalkoncern får baghjul af den store franske konkurrent Sanofi, der med sit storsælgende insulin Lantus tegner sig for en stor del af markedet for basisinsulin.

"Det er ikke den store nyhed i lyset af, at det var et element, der blev dækket på Novos kapitalmarkedsdag i december, det her med, at man har det rigtigt svært i Kina, hvor markedet er ved at transformere sig over fra det typiske premiks-marked over i et marked for basalinsulin," siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer, at Sanofi her står med et stærkt kort i form af verdens mest solgte insulinpræparat, Lantus.

"Det er selvfølgelig en udfordring for Novo Nordisk de her år og vil også være det de kommende år," siger han.

Derudover vurderer han, at Novo-aktien kan være påvirket af en udtalelse fra Express Scripts, der rådgiver en lang række amerikanske sygekasser, om, at Novos seneste kliniske data med det langtidsvirkende insulin Tresiba ikke nødvendigvis kvalificerer Novo til at komme på deres sundhedsplan. Den melding lægger analytikeren dog ikke det store i.

"Jeg ville være overrasket over, hvis en talsmand fra en sundhedsplan stiller sig op og siger, at det her er et fremragende middel, og at det vil komme ind på den her sundhedsplan sådan uden videre. De står jo midt i en forhandling, så selvfølgelig vil han prøve at lægge pres på Novo Nordisk og prøve at opnå en relativ stor rabat," siger Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk-aktien ligger torsdag eftermiddag 2,9 pct. lavere i 355,40 kr.

  Novos Tresiba-data ændrer ikke tilskudsstatus hos sygekasse

  Novo Nordisk i strid kinesisk modvind

  Svær svendeprøve kan sikre Novo-kronprins tronen