Det amerikanske medicinalselskab Amgen er gået i kødet på biosimilære versioner af selskabets blockbuster Enbrel (etanercept), der er et af verdens bedst sælgende gigtmidler.

Ifølge FiercePharma har Amgen sendt et søgsmål om patentkrænkelse til Novartis' generiske division Sandoz, der har udviklet en biosimilær version af Enbrel og efterfølgende har indsendt en registreringsansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Amgen mener, at Sandoz med det træk har krænket en række patenter.

Ifølge FiercePharma mener Amgen, at Sandoz "snylter på frugterne" af en "banebrydende indsats" i udviklingen af Enbrel. Amgen har over to årtier arbejdet på Enbrel til behandling af en række autoimmune sygdomme som psoriasis og ankyloserende spondylitis (AS). Derudover påpeger Amgen i søgsmålet, at Sandoz kun har foretaget kliniske studier med psoriasispatienter, selv om selskabet har søgt godkendelse hos FDA i flere indikationer.

Enbrel omsatte sidste år for mere end 5 mia. dollars. FDA accepterede i oktober sidste år Sandoz' registreringsansøgning.