Bayers svangerskabsforebyggende implantat Essure har længe været under beskydning for at medføre skader og kroniske smerter hos brugerne. Ifølge Reuters er de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, nu klar til at mærke Essure med den alvorligste sikkerhedsadvarsel den såkaldte "black box warning", der er FDA's mest alvorlige og restriktive advarsel på et produkt.

Advarslen omhandler blandt andet perforation af livmoderen eller æggelederne og alvorlige allergiske reaktioner.

Essure blev godkendt i USA i 2002, og er et permanent svangerskabsforebyggende produkt, der består af to små spoler af nikkel og titanium, der via vagina bliver sat op i æggelederne, og dermed forhindrer ægløsning.

Implantatet er kommet under beskydning fra flere tusinde kvinder, der har oplevet alvorlige bivirkninger, og den amerikanske forbrugerrettighedsforkæmper Erin Brockovich arbejder også på at få produktet fjernet fra hylderne.

I følge nyhedsbureauet vil FDA igangsætte et postmarked-studie med mere end 2000 kvinder, der vil blive fulgt i minimum tre åp, hvor man vil sammeligne Essure-implantatet med aflukning af æggelederne, siger William Maisel, vicedirektør for forskning i FDA's center for udstyr og radiologisk sundhed.

Bayer har i en pressemeddelelse udtalt at man vil samarbejde med FDA om en nye undersøgelse. Selskabet vurderer, at cirka 750.000 kvinder på verdensplan bruger Essure, hvoraf 70 pct. er i USA.