Ny tillid og en bedre aktiekurs.

Det er det man håber på i canadiske Valeant efter den sygemeldte topchef, Michael Pearson er kommet sig efter sin svære lungebetændelse, som han gik ned med i julen, og nu ifølge Wall Street Journal vender tilbage i direktørstolen.

Samtidig med topchefens tilbagevenden meddeler virksomheden, at man fremover vil have end anden bestyrelsesformand end topchefen, der ellers tidligere udfyldte begge roller. Ifølge Wall Street Journal kan det berolige investorer, der har givet udtryk for, at Valeant har været alt for afhængig af Michael Pearson.

”Vi er glade, at Mike er tilbage, fordi hans vision og udførelse har været centrale for Valeants succes i de seneste otte år, men hans sygdom er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at have planlagt generationsskifte,” siger Robert A. Ingram, der er blevet udnævnt til bestyrelsesformand i stedet for Micahel Pearson. Han har været medlem af bestyrelsen siden 2010.

Valeant er et stormombrust selskab, der efter Michael Pearson overtog roret i 2008 rejste sig fra at være et mindre farmaselskab, der kæmpede for at overleve, til en stor spiller inden for hud- og øjenområdet. Det skete først og fremmest gennem opkøb, blandt andet af kontaktlinesproducenten Bausch og Lomb i 2013.

Valeants aktie steg under Pearson, men selskabet har været stærkt kritiseret for ublu prisstigninger på over hundredvis af procent på ældre lægemidler, de har opkøbt gennem andre firmaer.

Forkert bogføring

I august sidste år kom selskabet så i myndighedernes og pressens søgelys, på grund af sit samarbejde med internetapoteket, Philidor, der blandt andet blev beskyldt for at have ændret koder på nogle recepter, så det så ud som, at læger og patienter ønskede Valeants lægemidler, frem for billigere kopimedicin.

Valeant har afvist, at det har gjort noget forkert i samarbejdet med Philidor, men nedsatte en regnskabskomité for at se på sagen. Og i sidste uge kom det så frem, at der i den forbindelse er fundet 58 mio. dollar, som blev bogført i 2014, men som skulle have være bogført senere. Valeant er derfor nødt til at rapportere nye regnskabstal for 2014 og har endnu ikke aflagt regnskab for 2015, som det ellers var varslet.

Det har fået aktien til at rasle ned.

”Jeg er klar over, at de seneste begivenheder er skuffende for alle, og det er mit ansvar at få sat en passende tone for organisationen,” har Michael Pearson nu udtalt i en pressemeddelelse i forbindelse med sin genoptagelse af arbejdet. Her fremgår det også, at det nu er hans første prioritet, at styrke båndene til kunder og myndigheder og få styr på Valeants regnskabsprocedurer, interne kontroller og få en større gennemsigtighed.

  Midlertidig direktør tager skandaleselskabs jetfly til skiferie

  Valeant skal rette to års regnskabstal

  Valeant bliver kigget efter i sømmene