MedWatch

En fed forretning at være whistleblower

Det kan godt betale sig at råbe vagt i gevær. En amerikansk læge har gjort det til en god forretning at være whistleblower.

Medicinalkoncernen Pfizer har for nyligt indgået et forlig med det amerikanske justitsministerium på 784 mio. dollars for at have opkrævet for meget for sin hjertemedicin Protonix, når det solgte den til den amerikanske sygesikring Medicaid.

Pfizer får milliardsmæk fra Medicaid-sag

Den helt store vinder er dog ikke retssystemet, men derimod den læge, der afslørede sagen, skriver Financial Times. Han står til at indkassere 59 mio. dollars for at have gjort opmærksom på sagen.

Lægen hedder William Lacorte, og det er ikke første gang, han tjener mange penge på whistleblowing. Han har tidligere tjent 38 mio. dollars på lignende søgsmål, bl.a. et mod Merck og dets hjertemedicin Pepcid, skriver Financial Times

Tidligere milliardforlig

LaCorte har de sidste 20 år indsendt 12 søgsmål, hvoraf alle dog ikke har været succesfulde. Han mener selv ikke at det er det helt store han har tjent på det.

"Tallene lyder fordelagtige, men når du har betalt dine advokater og skattevæsenet, er de ikke helt så store,” siger han til Financial Times.

LaCorte er dog ikke den eneste, der har tjent godt på at råbe vagt i gevær. MedWatch har tidligere skrevet om, hvorledes otte tidligere sælgere fik et trecifret millionbeløb for at hjælpe de amerikanske statsadvokater i en sag omhandlende ulovlig markedsføring hos Johnson & Johnson. Her blev der indgået et forlig på mere end 11 mia. kr.

Danske forlig

Alt tyder da også på, at der vil komme flere whistleblower-sager og flere forlig. Da Coloplast i sommer sidste år blev anklaget for ulovlig markedsføring, valgte selskabet at indgå et forlig, på trods af uenighed med afgørelsen. Coloplasts topchef, Lars Rasmussen, udtalte dengang til MedWatch:

”Justitsministeriet er kommet med en vurdering af, hvad de synes ikke er, som det bør være. Det medfører en eller anden form for betaling for det forhold. Men vi er sådan set ret uenige i deres vurdering. Så kan man enten vælge at indgå et forlig eller være så uenige, at man går rettens vej, Der har vi vurderet, hvor mange kræfter vi skal bruge i et langt juridisk slagsmål med justitsministeriet i USA kontra det at få ryddet bordet og komme videre med vores forretning. Der har vi valgt at indgå et forlig.”

Whistleblowere får normalt mellem 15 til 30 pct. af beløbet, når der indgås et forlig. Det amerikanske justitsministerium havde i 2015 638 sager med whistleblowers, og indhentede 2,8 mia. dollars.

Coloplast: Vi har ikke gjort noget galt

Alvorlige anklager mod Sanofi fra whistleblower

Whistleblower bag amerikansk Novo-sag?

Genzyme betaler trecifret millionbeløb i whistleblower-sag

Leo Pharma indfører whistleblower-system

Forsiden lige nu

Store danske medicinalvirksomheder satser på Colombia

De største spillere i den danske medicinalbranche rejser torsdag til Colombia med Dansk Industri i jagten på nye markeder. Middelklassen er eksploderet i det latinamerikanske land, og det har sat større krav til velfærd og sundhedsvæsenet højt på dagsordenen.

Dansk vækstkomet fortsætter ufortrødent og udvider til USA

DTU-virksomheden Intomics er klar til at skrive videre på den væksthistorie, der har ført til en stigning i bruttofortjenesten på 140 pct. på fire år og en fordobling af arbejdsstyrken på blot et par år. Det siger selskabets adm. direktør, Thomas Skøt Jensen, som også afslører, at man er på nippet til at udvide forretningen til den amerikanske biotekby Cambridge.

Seneste Medicinal & Biotek

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier