Der er gået mere end to år siden at Statens Serumsinstitut satte sin vaccinefabrik og sin diagnostikfabrik til salg, men en ideel køber har stadig ikke meldt sig på banen. Staten vil af med fabrikkerne, hvoraf vaccinedelen præsterede et stort underskud i 2015, og derfor kan det ende med en ren foræringspris på salget – en lukning vil nemlig være dyrere. Det skriver Berlingske onsdag.

Ifølge Berlingskes kilder er vaccinefabrikken ikke en attraktiv købsmulighed, da fabrikken er urentabel og taber mio. af kr. hver år. I 2015 kostede den staten 262 mio. kr. En ny ejer vil i tilfælde af købet blandt andet få ejerskab over den danske poliovaccine. Nils Standberg Pedersen, som er direktør for Serumsinstituttet, medgiver, at salget er særdeles vanskeligt.

”Det er en uhyre kompliceret proces, hvor der skal oprettes nye it-systemer, og derudover er produktionen en meget integreret del af instituttet, som også fysisk skal udskilles, og det tager lang tid,” siger han.

Dermed er det ikke sagt, at der ikke er og har været interesserede parter. Ifølge både Nils Strandberg Pedersen og leder af folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) er der gang i forhandlinger med en mulig køber, men afviser at kommentere yderligere. Ifølge Berlingskes kilder er der tale om en kinesisk køber. 

Bidder af SSI’s produktion sat til salg

Hækkerup vil sælge statslig vaccinefabrik