Amerikanske Clovis er i den for et biotekselskab muligvis lettere utaknemmelige situation at være oppe mod både AstraZeneca og Boehringer Ingelheim i firmaets bestræbelser på at nå på markedet med et middel til behandling af lungekræft.

Selskabet er ydermere rendt ind i forsinkelser, mens det modsatte eksempelvis har gjort sig gældende for Boehringer, men nu forsøger den mindste aktør i ræset at komme tilbage på sporet.

For ifølge FierceBiotech har Clovis nu fået foretræde for FDA's onkologiske komité, hvor man den 12. april får mulighed for at tale sin sag i forhold til lægemiddelkandidaten rociletinib, der er en oral behandling til ikke-småcellet lungekræft. Panelet vil herefter udstede en ikke-bindende anbefaling til FDA, som har lovet at udsende en endelig beslutning om rociletinib af den 28. juni.

I årevis virkede det som om, at Clovis og dets rociletinib var fuldstændig lige med AstraZeneca og dets AZD9291, der også er en EGFR-hæmmer, som blev godkendt som Tagrisso i efteråret. Men det stoppede i november, da Clovis afslørede, at FDA ønskede at se flere data på rociletinib, inden man ville afslutte sin gennemgang af ansøgningen. Aktien er faldet mere end 80 pct. det sidste år.

Samtidig blev Boehringers lægemiddelkandidat BI 1482694 i slutningen af sidste år tildelt breakthrough-status af FDA, og dermed er endnu et selskab altså kraftigt på vej med en EGFR-hæmmer til behandling af ikke-småcellet lungekræft.

  Boehringer får regulatorisk forlomme

  AZ-konkurrent sakker bagud med lungekræftmiddel

  AZ-konkurrent får smutvej i lungekræftkapløb

  Gigant mod lilleput i lungekræftkapløb