Sanofi og Regeneron er rendt ind i problemer på det britiske marked. For ifølge Pharmafile vil NICE, det britiske prioriteringsinstitut, ikke anbefale brugen af selskabernes store kolesterolhåb, Praluent.

NICE har meddelt, at midlet ikke var blevet testet mod den eksisterende kombinationsbehandling af ezetimibe plus et statin, og at forsøgsdata manglede bevis på, at Praluent har haft en positiv indvirkning på hjerte-kar-resultater.

Derudover nævner professor Carole Longson, afdelingsleder for NICE Centre for Health Technology Evaluation, at prisen på Praluent desuden betyder, at de fleste analyser peger på, at lægemidlets omkostninger overstiger det niveau, som normalt anses for at være en omkostningseffektiv udnyttelse af britiske NHS' ressourcer.

Praulent og det konkurrerende middel fra Amgen, Repatha, tilhører begge samme lægemiddelklasse kaldet PCSK9-hæmmere, der blokerer enzymet af samme navn, og som er blevet spået til at blive den næste store lægemiddelklasse inden for hjertekarområdet. Produkterne er blevet godkendt som kolesterolsænkende behandling for patienter, hvis tilstand ikke kan afhjælpes af en ældre klasse af lægemidler kendt som statiner, eller som ikke kan tåle statiner.

Problemet fra betalersiden er dog, at den nye klasse er markant dyrere end statiner. Hvert af midlerne har eksempelvis i USA en listepris på lige over 14.000 dollars om året per patient.

  NICE anbefaler øget brug af statiner

  UnitedHealth satser på Sanofis kolesterolmiddel

  Amgen snupper sejr i amerikansk kolesterolkapløb

  Kolesterolhåb får nej fra Medicintilskudsnævnet