De langsigtede mål, som Novo Nordisk meldte ud i forbindelse med sidste uges regnskabsrapportering, er ifølge analytikerne hos UBS for optimistiske.

Det er baggrunden for, at finanshuset har valgt at sænke anbefalingen af aktien til "sælg" fra tidligere "neutral", mens kursmålet er blevet reduceret til 300 kr. fra 370 kr.

"Som vi ser det, kræver Novos langsigtede mål 10 pct. salgsvækst drevet af nye produkter, der kun tilbyder marginal fordel for hovedparten af de patienter, Novo søger at behandle, og derfor er det ikke sandsynligt, at selskabet vil slippe fri af det stigende prispres, der hersker, specielt i USA," lyder vurderingen fra UBS.

Ifølge UBS er konsensus blandt analytikerne en vækst for Novo på 8 pct. i perioden 2016-2020. Det venter UBS imidlertid også er for højt sat og tror selv på en vækst på 6 pct.

Finanshuset vurderer, at en salgsvækst på 10 pct. årligt i perioden 2016-2020 vil kræve en salgsvækst inden for diabetes på 12-13 pct., hvilket vil være en acceleration til vækstrater senest set i 2013, da store amerikanske prisstigninger og Kina stadig var betydelige vækstdrivere.

"Novo håber stadig på pris/miks-drevet insulinvækst i høj encifret procentuel størrelse, men i lyst af seneste trends og det konkurrencemæssige landskab repræsenterer det i vores optik et blue sky-scenario," skriver UBS.

  Novo Nordisks markedsværdi skrumper med over 100 mia. kr.

  Finanshuse sænker kursmål efter Novo-regnskab

  Novo sænker langsigtet mål

  Novo får sværere ved at tjene penge