Novo-topchef Lars Rebien lagde ikke skjul på, at Kåre Schultz gerne havde overtaget hans stol i den store danske medicinalkoncern, men sådan skulle det ikke blive. Bestyrelsen ville det anderledes, og omstruktureringer i koncernledelsen førte til, at den ellers udkårne kronprins i slutningen af april 2015 højst overraskende sagde farvel til Novo, for så godt en uge senere at sige goddag til topposten i Lundbeck.

Dog ikke uden en særdeles pæn fratrædelsesgodtgørelse fra Novo. Tilbage i foråret 2015 blev det anslået, at Kåre Schultz takket være sin koncerndirektørkontrakt ville få et håndtryk til en værdi af 41,6 mio. kr. Kontrakten var nemlig strikket sådan sammen, at Kåre Schultz fik udbetalt 12 måneders løn og pension og derudover modtog en godtgørelse på 36 måneders fast grundløn plus pensionsbidrag. Og da hans grundløn i 2014 var på 7,3 mio. kr. og pensionsbidraget på 3,1 mio. kr., så endte det altså med de 41,6 mio. kr. Men allerede dengang var det fremme, at det beløb kunne vise sig at blive højere. Og det er det i den grad blevet.

  Kåre får særdeles gyldent håndtryk

Mandag formiddag har Novo Nordisk nemlig offentliggjort selskabets årsskrift for 2015, og heri kan man i en note på side 51 få syn for sagen. Kåre Schultz fik ikke 41,6 mio. kr., da han forlod Novo. Han fik 72,7 mio. kr.

"Grundet en ændring i fordelingen af ansvarsområder mellem medlemmer af koncerndirektionen forlod viceadministrerende direktør Kåre Schultz Novo Nordisk i april 2015. Kåre Schultz’ aflønning indtil april 2015 er inkluderet i ovenstående tabel, hertil kommer en fratrædelsesgodtgørelse, inklusive aktiebaseret incitamentsprogram for 2015 og en del af 2016, på 72,7 mio. kr., som ikke er inkluderet," står der således i note 3.

Ændret praksis

Ud over det særdeles pæne håndtryk fik Kåre også 4,9 mio. kr. for sit arbejde for Novo frem til slutningen af april.

Det vakte en del opmærksomhed, da det i sin tid kom frem, at Lise Kingo fik 32,2 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelse, da hun i november 2014 forlod koncerndirektionen - dengang også omstruktureringer, der reducerede hendes ansvarsområder. Dengang var det som følge af, at koncerndirektører fra Lise Kingos - og Kåre Schultz - tid var blevet ansat på en kontrakt, der i fratrædelsesgodtgørelse indeholdt et beløb bestående af grundløn og pension i 12 måneder plus en bonus, og dels en aftrædelsesgodtgørelse på 36 måneders løn og pension.

  Novo om gyldent håndtryk: En kontrakt er en kontrakt  

"En kontrakt er en kontrakt, og den må man selvfølgelig honorere," som selskabets kommunikationsdirektør, Mike Rulis, dengang sagde til MedWatch.

Novo har dog ændret praksis. For de to senest tilkomne medlemmer af koncerndirektionen i 2013, Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen, og for alle fremtidige ansættelseskontrakter for koncern-direktører kan fratrædelsesgodtgørelsen nu maksimalt udgøre 24 måneders fast grundløn plus pension.

Men Kåre Schultz nåede altså at nyde godt af den gamle ordning.

  Hard-Kåre kunne ikke blive Lars Rebien

  Headhunter: Den hårde hund blev fundet overflødig

  Kåre Schultz fåmælt om Novo-farvel

  Rebien: Kåres rolle forsvandt