Det kommer efter alt at dømme ikke til at være problemfrit for Amgen at få sin biosimilære version af blockbustermidlet Humira på markedet. De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, regner med at have en godkendelse på plads inden udgangen af september i år, men patenttvister over midlet truer med at spænde ben for Amgens planer om at få midlet i salg i løbet af 2017. Det skriver FierceBiotech.

Hvis Amgen ikke får succes med at anfægte AbbVies patenter, kan det tage årevis, før den biosimilære Humira kommer på markedet, i hvert fald fra Amgens hånd, og indtil videre ser det ikke så lyst ud. Tidligere på måneden afviste USA's Patent and Trademark Office at kigge nærmere på et par patenter, som Amgen mener, er ugyldige, men selskabet har lovet at fortsætte i retten.

Og der er enorme summer på spil. Humira er et af de mest profitable lægemidler på markedet overhovedet, og indbringer ca. 12,5 mia. dollars om året. Amgen er derfor langt fra den eneste virksomhed, som kræser om en biosimilær version af gigtmidlet, men har indtil videre været i besiddelse af førertrøjen, en position de muligvis kan få problemer med at holde fast i. Merck, Novartis og Momenta barsler også med deres egne biosimilære versioner af Humira.

  Patentmyndigheder afviser Amgen

  Sandoz fortsætter de biosimilære fremskridt

  Baxalta går i fase tre med kopi af blockbuster